Сонохистерографията е специален вид ултразвуково изследване, при което в маточната кухина на жената се въвежда физиологичен разтвор, след което се реализира класическа вагинална ултрасонография. Целта на изследването е да установи причините за трудно забременяване, неколкократни спонтанни аборти, нетипично маточно кървене. Сонохистерография може да се реализира също при абнормни резултати от тазово изследване.

 

При ултразвукото изследване, сонографията, се използва специален уред, наречен трансдюсер, който излъчва високочестотни ултразвукови вълни към вътрешните органи. Връщащите се обратно вълни (ехо) се визуализират под формата на изображение върху екран. По този начин с помощта на ултразвук могат да се установят аномалии в структурата на вътрешните органи. Сонохистерографията е ултразвуково изследване на матката. Разликата между нея и обикновения вагинален ултразвук е използването на физиологичен разтвор, с който се постига по-добра визуализация на маточната лигавица и маточната кухина и се оценява нейното състояние и функционалност.


 

Матката е кух мускулест орган, в който се осъществява имплантацията на ембриона и износването на развиващия се от него впоследстие плод по време на бременност. При сонохистерографията могат да се визуализират маточни фиброиди, маточни полипи, вътрематочни адхезии, вродени структурни дефекти, нетипична форма на матката, а също и да се установи проходимостта на маточните тръби.

 

Маточните полипи са доброкачествени образувания на маточната лигавица, най-често произхождащи от ендометриума (ендометриални полипи). Полипите може да са една от причините за стерилитет. Маточните фиброиди също са доброкачествени образувания, произхождащи от миометриума, които, в някои случаи, могат да заемат голяма част от маточната кухина и да попречат на имплантирането на оплодената яйцеклетка и развитието на плода, т.е да бъдат причина за чести спонтанни аборти. Вътрематочните адхезии съшо може да са причина за спонтанни аборти и инфетилитет. Сонохистерограгията помага за диагностициране на тези състояния.

 

По време на сонохистерографията може да се реализира и Доплерово изследване за оценка на кръвния поток и откриване на блокаж на кръвния ток, напр. от кръвни съсиреци.

 

Сонохистерографията се извършва около седмица след приключването на менструация, тъй като тогава маточната лигавица е най-тънка и се получава по-качествена информация за състоянието ѝ. Рискът от инфекция тогава е по-нисък. Изследването продължава 25-30 минути. Преди диагностичната процедура е нужно пациентката да е сигурна, че не е бременна и няма активно възпалително заболяване. За по-голяма сигурност по препоръка на гинеколога може да бъде направен тест за бременност.

 

Тъй като по време на сонохистерографията може да изпитате мускулни спазми и дискомфорт, час преди изследването, по прецента на лекувашия лекар, може да ви бъде предписано нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС). Изследването се извършва при празен пикочен мехур. Препоръчително е да носите със себе си дамски превръзки, тъй като няколко часа след сонохистерографията ще изтича използвания за изследването физиологичен разтвор.

 

Сонохистерографията преминава в няколко стъпки. Пациентката е съблечена до кръста, в легнало положение и с вдигнати крака. Първоначално гинекологът реализира обикновена вагинална ултрасонография, при която се въвежда трансдюсер във влагалището на пациентката. След оглеждането на матката и маточните тръби трандюсерът се изважда. Следващата стъпка включва въвеждане на спекулум във влагалището и осигуряване на достъп до маточната шийка.

 

Цервиксът се почиства с антисептичен разтвор, след което се въвежда тънък катетър през маточната шийка в маточната кухина. През катетъра се вкарва физиологичен разтвор, който изпълва постепенно маточната кухина. При въвеждането на физиологичния разтвор пациентката може да усети леки мускулни спазми. Следва повторно оглеждане на матката и маточните тръби с помоща на трансдюсера, който излъчва високочестотни вълни.

 

След изследваното пациентката може да изпитва мускулни спазми, леко кръвотечение и болка, които отминават за няколко дни. Сонохистерографията е относително безопастна процедура, но в някои случаи може да настъпят усложнения. Появата на симптоми като висока температура, силна тазова болка, обилно кръвотечение, неприятна миризма от влагалището не бива да се пренебрегват, защото може да сигнализират развитие на инфекциозен процес.

 

Предимствата на сонохистерографията са, че е широкодостъпна, неинвазивна, безболезнена процедура, която осигурява добър поглед върху матката и маточната лигавица. Въпреки бързото си реализиране, позволява да се открият аномалии в структурата на матката, които не успяват да се визуализират чрез обикновенната вагинална ултрасонография.