1. Какво е синдром на поликистозните яйчници и каква е етиологията на заболяването?

Поликистозната болест на яйчниците е най-честото ендокринно заболяване в репродуктивния период на жената. Тя е сбор от множество симптоми, поради което е наречена синдром. Заболяването се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, водещо до повишено количество на полови хормони – андрогени. Известно е още с имената склерополикистоза на яйчниците, овариална  хиперандрогенемия и Щайн-Левентал синдром.

Причините за възникването му не са напълно известни. Някои от факторите, допринасящи за развитието на заболяването са: генетична предопределеност, възпалителни процеси с малките мозъчни стомахчета, възпалителни заболявания в малкия таз, вродени ензимни дефекти.
 

2. Каква е причината за възникване на поликистозните яйчници?


Към настоящия момент се утвърдена следната хипотеза за развитието на заболяването: под въздействие на генетични фактори или специфични външни условия при девойките,навлизащи в пубертета, се натрупват телесна маса и се наблюдава усилено адренархе (повишен синтез на хормони от надбъбречната жлеза,който бележи началото на пубертета). Усиленото адренархе създава условия за увеличена секреция на гонадотропен хормон от хипоталамуса, под чието въздействие се увеличава и секрецията на фоликулостимулиращия (FSH) и лутеиновия хормон (LH) от хипофизата. Лутеиновият хормон стимулира разрастването на специфични клетки на яйчниковите фоликули, които започват усилена продукция на андрогени.

 

Фоликулостимулиращият хормон е с по-ниски нива от лутеиновия,но въпреки това успява да стимулира зреенето на фоликулите в яйчниците. На фона на тези процеси се установяват и увеличени нива на инсулина и инсулинова резистентност, които от своя страна задълбочават хиперандрогенемията.
 

3. Какво се случва в яйчниците?

Яйчниците придобиват седефено-бяла повърхност,по която при ехографски преглед се визуализират множество малки фоликули, приличащи на броеница. Продължителните промени в хормоналните нива в организма са причина за по-късните склеротични промени – фиброзиране на яйчниковата капсула и хиалиноза на съдовете.

NEWS_MORE_BOX


 

4. Каква е клиниката на поликистозните яйчници?

Изявата на заболяването започва около пубертета. Появява се хирзутизъм  – окосмяване по андрогензависимите(мъжки) зони на тялото – по горната устна, брадата, бакембардите, около гръдните зърна, по срединната линия под пъпа, по гърба. Девойката най-често е с наднормено тегло, нарушен въглехидратен метаболизъм и инсулинова резистентност. Наблюдават се и менструални нарушения – липсваща, нередовна или прекалено дълго продължаваща менструация. Повишените нива на андрогените са причина за поява на акне и себореен дерматит.

Колкото по-голяма е давността на заболяването, толкова по-висок е рискът за рак на ендометриума, диабет и сърдечносъдови заболявания.
 

5. Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се изгражда на базата на амнестичните данни и ехографската находка – увеличен обем на яйчниците с множество подкорово разположени фоликули. От лабораторните изследвания се установява повишено съотношение между фоликулостимулиращия и лутеиновия хормон-LH/FSH, липса на прогестерон, увеличен свободен тестостерон. Провежда се и тест с глюкозно обременяване, който доказва нарушения въглехидратен толеранс.
 

6. Какво е лечението?

Консервативната терапия се състои в прием на медикаменти с цел да се намали андрогенната продукция. Съществува и оперативно лечение, при което в обвивката на яйчниците се създават отвори с помощта на монополярен ток. Тази манипулация се нарича фенестрация и подобрява функцията на органите.

 

Препоръчва се и намаляване на телесното тегло. Всички видове епилация са подходящи за справяне с повишеното окосмяване.