Синдромът на поликистозните яйчници представлява комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и нейното здраве. Нарича се синдром, тъй като представлява палитра от клинични и биохимични характеристики, които трудно могат да бъдат обединени в едно заболяване. За първи път този синдром е описан през 1935 г. от Stein и  Leventhal при жени със стерилитет, затлъстяване, повишено окосмяване и то предимно от мъжки тип, аменорея (липса на менструация) и поликистозни яйчници.

 

Среща се между 5-10%  при жените в репродуктивна възраст и е една от причините за стерилитет. Точната причина за възникване на заболяването не е открита, въпреки многобройните изследвания в тази област. Има различни теории за поява на синдома, но може би най-известната е генетичната теория, според която заболяването е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата (предаваща се от баща на дъщеря). Смята се, че мъже, които имат прекомерно окосмяване по тялото, както и по-голямо количество тестостерон, предават с Х хромозомата тази генетична предиспозиция на своите дъщери и съответно при тях рискът за развитие на поликистозен овариален синдром се повишава. 


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Клинични прояви

 • Менструални разстройства. Това е може би най-честата проява на синдрома. Такива момичета могат да имат олигоменорея - когато има наличие на по-малко от 8 менструални кръвотечения за една година, както и аменорея - пълна липса на менструално кръвотечение. Причината за нарушенията в менструалния цикъл се дължат на променена, или нарушена функция на яйчниците - те не могат да правят овулация, или правят сравнително рядко.
 • Ановулация - липса на овулация. С всеки менструален цикъл се развиват фоликули в яйчниците, но те не достигат неободимия размер от 17-20 мм, за да настъпи овулация. Вместо това се образуват малки кисти, които заемат площта на яйчника. Такива жени имат по-малко от 5 нормални овулаторни цикли за една година.
 • Хиперандогенизъм - повишено е нивото на андрогените (мъжките полови хормони) - тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат (ДХЕАС). 
 • Инфертилитет - неспособност да се износи бременността. Дължи се най-често на лутеинова (прогестеронова) недостатъчност в първите три месеца на бременността.
 • Стерилитет - неспособност за забременяване повече от 6-12 месеца при наличие на редовен полов живот - средно два пъти седмично. Дължи се на ановулация или дизовулация (нарушена овулация).
 • Хирзутизъм - повишено окосмяване от мъжки тип по лицето, около ареолите на гърдите, по средната линия на корема, гърба, бедрата, пръстите. Степента на изява на окосмяването е в пряка зависимост от нивото на андрогените хормони в кръвта.
 • Алопеция (оплешиваване) или дефлавиум (разреждане) на косата.
 • Акантозис нигриканс - потъмняване и загрубяване на кожата в тилната област, под мишниците, понякога в областта на ръцете и гърдите. Не е задължителен белег на синдома на поликистозните яйчници.
 • Акне - повишената продукция на мъжки полови хормони води до повишаване на секреция на мастните жлези, което при наличие на бактериални и гъбични инфекции, често може да доведе до акне и себорея (пърхот).
 • Уголемяване на яйчниците - обемът се увеличава средно от 1,5 до 3 пъти. Самата обвивка на яйчника е много плътна. Това, заедно с повишения им размер, може да доведе до хронична тазова болка. Това е болка в малкия таз,  която продължава повече от 6 м. Дължи се на дразненето на болковите рецептори в обвивката на яйчника, дължащ се на преразтягането му вследвие наличието на кисти. При класическата поликистоза установена ултразвуково, яйчниковите кисти са наредени, като броеница по периферията на яйчника. Това е периферно-кистичната форма. Има и още един вид - общокистична форма. При нея кистите са пръснати из целия яйчник и чрез ултразвуково изследване се оприличават на „пчелна пита“.
 • Обезитет (затлъстяване) - жените с поликистозни яйчници обикновено повишават телесното си тегло, но запазват феминния си (женствен) вид - около 35-40% от тях. 
 • Исулинова резистентност и хиперинсулинемия - около 30% от пациетките имат инсулинова резистентност.
 • Нарушен глюкозен толеранс  и захарен диабет тип 2.
 • Дислипидемия - повишен холестерол, повишено количество на „лошия“ холестерол - LDL и повишен риск от атеросклероза.
 • Хипертония - трайно повишаване на кръвното налягане и стойности над 140/90 mm Hg.