Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е една от най-често срещаните ендокринопатии сред жените в полово зряла възраст. Той е и една от причините за инфертилитет. Въпреки че патогенезата на това състояние не е напълно изяснена, е известно, че СПЯ се характеризира със свръхпродукция на андрогенни хормони и инсулинова резистентност, откъдето произтичат основните му прояви, а именно: хирзутизъм (свръхокосмяване), мазна и акнеична кожа, ановулаторни цикли, олигоменорея (рядко менструално кървене), дисменорея и др. Жените с поликистозни яйчници имат повишен риск от развитие на депресия, захарен диабет, сърдечносъдови проблеми (дислипидемия, артериална хипертония), ендометриален карцином.

 

За регулиране на хормоналния дисбаланс и предотвратяване на усложненията, които могат да настъпят, освен съпътсващото лечение, от огромно значение е спазването на подходящ хранителен режим.


 

Един от основните проблеми при синдрома на поликистозните яйчници е хиперинсулинемията в резултат на инсулиновата резистентност. Инсулинът е хормон, който се секретира от бета клетките на ендокринния панкреас. При повишени нива на глюкоза в кръвта инсулинът я транспортира в мускулите и черния дроб, където се складира под формата на гликоген и при нужда се трансформира в енергия. При инсулинова резистентност чернодробните и мускулните клетки са резистентни на действието на инсулина и глюкозата остава в кръвта, което води до свръхпродукция на инсулин.

 

При синдром на поликистозните яйчници хиперандрогенизмът е резултат от свръхпродукцията на мъжки полови хормони – андрогени, които нормално се произвеждат в малки количества от яйчниците. Свръхпроизводството на андрогени е пряко свързано с нивата на инсулин – високите му нива стимулират производството на андрогени. Ето защо правилната диета, при която се осъществява контрол върху нивото на инсулина, би могла да намали проявите на синдрома – свръхокосмяване, мазна кожа, висцерално затлъстяване.

 

За да не се стимулира допълнително инсулиновата секреция, е необходимо жени със синдром на поликистозните яйчници да обърнат особено внимание на въглехидратите в менюто си. Особено важен е т.нар. гликемичен индекс, спрямо който храните, съдържащи въглехидрати, се разделят на групи в зависимост от постпрандиалния отговор на кръвната захар при разграждането им.

 

Препоръчва се консумация на храни с нисък гликемичен индекс - плодове и зеленчуци с някои изключения, някои бобови култури (леща), ядки, семена, които са богати на фибри, по-бавно се резорбират и не предизвикват рязко покачване на нивата на глюкоза и инсулин. Храни с висок гликемичен индекс, чийто прием е препоръчително да се ограничи, са: бял ориз, картофи, бял хляб, захарни изделия, газирани напитки и др.

 

Препоръчва се приемът на богати на протеини храни – месо, риба, яйца, ядки, семена и др. Комбинирането им с храни с нисък гликемичен индекс води до по-добро овладяване нивото на кръвната захар и на инсулина.

 

Относно мазнините е нужно ограничаване на наситените мастни киселини и наблягане на храни, богати на ненаситени мастни киселини – мононенаситени и полиненаситени омега-3 и омега-6 – бадеми, авокадо, маслини, зехтин, растителни масла като соево, ленено, конопено, масло от рапица, морски риби, например сьомга.

 

Сред жените с поликистозни яйчници е установено наличие на хронично възпаление, което се манифестира с повишаване на инфламаторните маркери – С-реактивен протеин, проинфламаторни цитокини, хемокини; повишаване броя на левкоцитите, оксидативен стрес и др. Причините за хроничното възпаление не са напълно изяснени, но се смята, че хиперандрогенизмът има роля в развитието му. По тази причина се препоръчва т.нар антивъзпалитена диета.

 

В нея се включват храни с антиинфламаторно действие: сьомга, зеленолистни зеленчуци (спанак, маруля, броколи, карфиол), авокадо, маслини, зехтин, боб, леща, орехи, бадеми, боровинки, череши, черно грозде, черен шоколад, куркума, канела, зелен чай, червено вино. Според някои проучвания антиинфламаторната диета при жени със синдром на поликистозните яйчници води до понижаване на телесната маса, понижаване нивото на триглицериди, LDL, понижаване на кръвното налягане, коригиране на хормоналния дисбаланс и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

В заключение, жени със СПЯ е необходимо да установят контрол върху хранителния си режим, по-специално върху приема на въглехидрати – предпочитат се тези с нисък гликемичен индекс. Антиинфламаторната диета, съчетана с пълноценен сън и умерена физическа активност,също би оказала благоприятен ефект върху общото функциониране на организма.