1. Какво е тредлифтинг?

Тредлифтингът  е минимално инвазивна процедура в интимната зона, която набира популярност през последните няколко години. Известна е и с наименованието мезотерапия на гениталната зона. Състои се в поставянето на резорбируеми конци под вагиналната лигавица и/или подкожно на външните полови органи  чрез специална оперативна техника.


Конците са изградени от поликапролактон, полидиоксанон, поли-L-млечна киселина, хиалуронова киселини. Конструирани са със специален дизайн – определена дължина, дебелина, форма, а някои от тях имат допълнително изработени малки шипчета, които подпомагат правилното поставяне и стоеж в третираните тъкани.


 

2. При какви състояния е подходящ тредлифтинг?

Процедурата е подходяща за жени с  оплаквания от лекостепенна стрес инконтиненция, вулво-вагинална атрофия, вагинална релаксация, за коригиране на анатомични промени на гениталиите.

  • Стрес инконтиненция е неволно изпускане на урина при повишаване на коремното налягане – например при кихане, кашляне, силен смях, тичане. Това е често срещано оплакване при жените в менопауза – без значение дали е естествено настъпила или е медикаментозно предизвикана. Дължи се на спад на нивата на естрогените и промяна в количеството и качеството на   колагеновите и еластинови влакна във влагалищните стени – влакната стават по-тънки и лесно късливи. Това, съответно, води до промяна в нормалната анатомична позиция на предната влагалищна стена, уретрата, пикочния мехур и създава условия за изпускане на урина. Стрес инконтиненцията се среща  при почти 40 % от общата популация жени в репродуктивна възраст – особено след по-травматично вагинално раждане.
  • Вулво-вагиналната атрофия е също последица от спада на естрогените, която се изразява в изтъняване на вагиналната лигавица  и намаляване на еластичността ѝ. Тези промени водят до усещане за вагинална сухота, болка при полов контакт, парене, лесна ранимост на вагиналната лигавица, чести и повтарящи се инфекции.
  • Вагиналната релаксация е усещане за отпуснато и разширено влагалище. Среща се след бременност и раждане поради промяна в структурата на еластиновите и колагенови влакна – те изтъняват и се издължават. Настъпва липса на удоволствие от сексуалния акт и невъзможност за изпитване на оргазъм. Понякога влагалището е толкова отпуснато, че при стандартни движения в ежедневието в него може да влезе въздух, който при повишаване на коремното налягане (смях, разко изправяне или завъртане в легнало положение, кашляне) да напусне влагалището, съчетано с издаването на неприятен звук. Това е известно с наименованието „вагинален флатус“ или „вагинален вятър.“ Вагиналната релаксация може да е причина за проява на стрес инконтиненция.
  • Анатомични промени на интимната зона. Тредлифтингът е подходящ за корекция на загуба на обем на големите срамни устни и увисването им, поява на асиметрия и неравности в интимната област, кожни дефекти след раждане, получени от разкъсване на тъканите.

3. Как „работи“ тредлифтингът?

Аплицираните в тъканите на интимната зона конци водят до образуване на фиброзна капсула от колаген за целия период  на разграждането си. Това подобрява статиката (стоежа) на влагалищните стени и, респективно, повлиява стрес инконтиненцията и вагиналната релаксация. Поли-L-млечната киселина, която е съставна част от конците, предвизвиква  неоколагеногенеза (образуване на нови кръвоносни съдове). Това, заедно с хиалуроновата киселина, има значение за по-доброто овлажняване на влагалището и купиране на оплакванията от сухота, парене, дискомфорт.

 

4. Как протича процедурата?

Тредлифтинът се провежда задължително в стерилни условия. Жената  заема гинекологично положение – както за стандратен преглед от гинеколог. Обезболяването може да бъде с локален анестетик или чрез кратка венозна анестезия. Прави се малък отвор с размери 4-5 мм на предна и задна влагалищна стена, непосредствено зад химена. Конците се аплицират последователно подлигавично чрез специална за целта канюла, която се поставя в създадения отвор. Канюлата е подобна на игла – дълга ,но със затъпен връх. Чрез нея конците се поставят по специална техника като описват форма на разгънато ветрило, опасващо влагалищните стени.
Продължителността на процедурата е между 30 и 60 минути. След извършването ѝ е небходимо спазването на режим – без полови контакти за около 3-4 седмици, без посещение на сауни, парни бани, джакузи, басейни, без спортни дейности, свързани с натиск в гениталната зона – например каране на колело.

 

5. Има ли противопоказания?

Както всяка процедура и тук има определени ограничения. Не е приложим тредлифтинг при:

  • Инфекция на влагалището и пикочния мехур;
  • Автоимунни заболявания;
  • Бременност;
  • По време на менструация;
  • Прием на антикоагуланти.

 

6. Пречи ли е тредлифтингът за бъдеща бременност?

Процедурата няма противопоказания по отношение на настъпване и износване на бременност и раждане. Конците започват да се разграждат от 120-ия ден след апликацията им и напълно изчезват в рамките на година и половина.

 

7. Колко време трае ефектът и може ли да се прилага повторно?

Ефектът от процедурата може да се оцени най-рано на първи-втори месец. Необходимо е време за локално въздействие на конците в тъканите и образуване около тях на фиброзна капсула. При регистриран ефект върху оплакванията тредлифтинг може да се проведе отново след година и половина от първоначалната апликация.

 

8. Подходящ ли е за жени с онкологично заболяване?

Тредлифтингът е подходящ за жени с онкологично заболяване. Важно условие е онкологичното заболяване да не засяга вулва, влагалище, ректум, пикочен мехур. Преценката кога и къде точно да се поставят конците е в компетенциите на гинеколога. 

 

Референции: 
1. Advances in Plastic & Reconstructive Surgery (APRS) Journal,2019
2. Sulamanidze M, Sulamanidze G. APTOS suture lifting methods: 10 years of experience. Clin Plast Surg. 2009 
3. Comparison of the Influence of New Generation Threads P(LA/ CL) HA And P(LA/CL) on Convalescence and Clinical Effects in Patients Undergoing Minimally Invasive Anti-Aging Treatments/ Authors: Dr. Bożena Jendrysik, Dr. Albina Kajaia, Dr. George Sulamanidze,2020
4. Aptos Methods' Guide, 2019