Около 52% от жените по света точно в този момент са в репродуктивна възраст и повечето от тях имат менструация всеки месец. Всъщност, менструацията е нищо друго освен резултат от неосъществено оплождане. По време на менструалния цикъл се получават промени в лигавицата на матката (и не само!), която се нарича ендометриум. 
 
Жлезистите клетки започват да пролиферират и се увеличават по количество, като по този начин каналчетата на жлезите се удължават и дори започват да се навиват около оста си. Това, също така, води до увеличаване на дължината и хода на кръвоносните съдове. Малките артерии, наречени артериоли, започват да се навиват и нагъват, за да увеличат площта си, и така да успеят да изхранят пролифериралите жлезни клетки. 
 
Разрастването на кръвоносните съдове има и друг замисъл за зачатието, защото повечето на брой ендометриални съдове повишават шанса на концептуса (ранна фаза в човешкото развитие) да достигне до артериола, да започне да използва хранителните вещества в майчината кръв и така успешно да завърши процеса на имплантация – закрепване към ендометриума.
 
Целият описан процес е под влиянието на половите хормони като естрогени и прогестерон. Така представено, менструация означава изхвърлянето на непотребната тъкан от кухината на матката, защото тя се оказва излишна при липса на оплождане. Менструацията е нищо повече от месечно разочарование при желанието на организма да бъде подготвен за износване на плод. 
 
От гореизписаното се разбира, че менструацията е абсолютно нормално, физиологично събитие, а също и широко разпространено, без което човешкото съществуване би било невъзможно. За съжаление, не е такова разбирането спрямо менструацията на някои места и религии. Тя остава да бъде табу и много рядко и трудно се говори за нея.
 
Почти винаги има социални норми или неписани правила относно менструацията или комуникацията с менструиращи жени. Например в някои части на Индия жените и девойките по време на менструация не могат:
  • Да се къпят, защото така ще изгубят фертилитета си;
  • Да докосват крава, защото кравата ще стане ялова;
  • Да се оглеждат в огледало, защото огледалото ще загуби блясъка си;
  • Да докосват цвете, защото то ще увехне.
 
Табутата, свързани с менструацията, често са обвързани с традиционни асоциации със зли духове, чувства на срам и притеснения относно сексуалната репродукция. Например в Танзания някои вярват, че ако се види дреха с менструална кръв от другите, то жената с менструация е прокълната. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Най-покъртителни са рестрикциите за подвижност и държание на менструиращите жени заради тяхната нечистотия в няколко азиатски страни. Ето и отговорите на някои твърдения:
 
  • Не мога да посещавам религиозни институции: Непал - 67%, Западен Бенгал – 71%;
  • Не ми се позволява готвя: Непал – 46%;
  • Не мога да се къпя: Афганистан – 70%. Иран – 52%, Гуджарат (Индия) – 98%;
  • Не мога да посещавам училище: Афганистан – 29%;
  • Не мога да консумирам определени храни: Западен Бенгал 50%, Афганистан: 70%;
  • Нямам никакви рестрикции по време на менструация: Афганистан – 15%, Западен Бенгал – 15%, Непал – 11%. 
 
Пиша тези факти, за да се разбере голямата бариера сред хората, която съществува за нещо толкова обикновено и важно, а също и за да оценим нашата среда. Най-вероятно, ти, докато четеш тези митове и табута, те ти се струват леко налудничави, отнесени към ежедневието ти. Ако искаш да помогнеш на повече жени като тебе да получат добро образование за женската хигиена и да живеят в свят без предразсъдъци, можеш да подкрепиш огранизации като WASH United.