Яйчниците са женските полови жлези, които участват в продукцията на естрогени и прогестерон и имат значение за месечното узряване на годна за оплождане яйцеклетка при жените в полово зряла възраст. Оофоритът е  възпалително заболяване на яйчниците, което може да протече остро или хронично. Много често възпалението на яйчницте обхваща и маточните тръби, при което възниква състояние, наречено салпингит. Оставен без лечение салпинго-оофоритът може да доведе до трудно коригируеми усложнения.

 

Оофоритът може да обхване единия или двата яйчника. Най-честата причина за това заболяване е бактериална инфекция, а като основни причинители се посочват бактериите от вид Neisseria gonorrheae и Грам-отрицителната бактерия Chlamydia trachomatis. Това показва, че оофоритът се среща основно сред пациенти, страдащи от полово преносимите болести гонорея и хламидия. Възпаление на яйчниците може да се развие и при преминаване на бактерии от маточната шийка. Това може да се случи при жени, имащи вътрематочен песар, по време на аборт или при раждане, както и при жени, претърпели спонтанен аборт.


 

Изключително рядък вид оофорит е автоимунният. Точната причина за неговото развитие не е изяснена. Известно е, че имунната система разпознава яйчниците като чужди и започва да изработва антитела срещу тях – автоантитела. В резултат на това възниква възпаление, което прогресира до яйчникова атрофия и фиброза. Основното усложнение, което произтича от автоимунния оофорит е първичната яйчникова недостатъчност.

 

Както оофоритът, така и салпингитът се развиват при пациенти, страдащи от сексуално-трансмисивни болести. Рискови фактори за развитието им са непротектиран полов акт, наличие на множество сексуални партньори, честа смяна на половите партньори, полови контакти между хомосексуалисти, многократно използване на една и съща игла за прилагане на инжекционни наркотици, боледуване от полово преносима болест и др.

 

Тежестта на симптомите при салпингит-оофорита зависи от това дали състоянието протича остро или е хронифицирало. Острият салпингит-оофорит се проявява спонтанно с:

 

- Силна тазова болка;
- Болка по време на полов акт (диспареуния);
- Болка и парене при уриниране (дисурия);
- Тежко менструално кръвотечение или нетипично кървене между месечните периоди;
- Необичайно вагинално течение с променен цвят, консистенция и неприятна миризма;
- Общо неразположение – главоболие, повишена температура, гадене, повръщане, слабост и др.

 

При хроничния салпингo-оофорит симптоматика може да липсва или да е слабо проявена, поради което състоянието остава нелекувано и се открива случайно при профилактичен гинекологичен преглед или след развитие на някое от последващите го усложнения. Автоимунният оофорит се проявява с промени в менструалния цикъл и липса на месечни периоди – аменорея.

 

Поставянето на диагнозата се извършва след посещение при гинеколог и тазово изследване. По време на тазовото изследване се взема вагинален секрет за цитонамазка и микробиология, при което може да се установи наличието на бактериален причинител. Гинекологът може да използва трансвагинална или трансабдоминална ултрасонография, за да получи по-добра визуализация върху яйчниците и маточните тръби. Назначаването на пълна кръвна картина би доказало наличие на възпалителен процес при увеличен брой бели кръвни клетки (левкоцитоза). В някои случаи се извършва лапароскопия с диагностична цел. Диагностицирането на автоимунния оофорит става с кръвно изследване за наличие на антиовариални антитела.

 

Усложненията, които могат да настъпят при нелекуван салпинго-оофорит, са аменорея, първична яйчникова недостатъчност, инфертилитет. При нелекуван салпингит могат да се развият адхезии, които да запушат маточните тръби и да направят оплождането невъзможно.


Лечението на салпинго-оофорита включва антибиотично лечение срещу причинителя на съотвената полово преносима болест. Като превенция срещу развитието на сексуално-трансмисивни болести се препоръчва използването на предпазни средства при полов акт, ограничаване броя на половите партьнори и добра сексуална култура. За овладяване на болковия синдром гинекологът може да ви предпише нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Лечението на автоимунния оофорит е хормонално – прилага се естроген заместителна терапия.

 

Салпинго-оофоритът е възпалително състояние, което диагностицирано навреме не води до тежки усложнения, но липсата на лечение може да бъде причина за трудно забременяване и безплодие.