Ракът на шийката на матката се дължи на инфекция с човешки папилома вирус - HPV. Това води до туморни изменения в клетките на лигавицата на маточната шийка. Този процес протича бавно - необходимо е период между 10 и 15 години на хронично въздействие на вируса върху маточната шийка. Той се предава при полов акт. Преди да се образуват туморните клетки, те преминават през преканцерозен стадий, който се нарича дисплазия на шийката на матката. Инфекциите с HPV са често срещани.

 

След заразяване обикновено имунната система успява да елиминира вируса по естествен път в рамките на няколко месеца. Понякога обаче имунната защита не осигурява ефективен имунен отговор и инфекцията става хронична. Това води до развитие на кондиломи, преканцерозни изменения и впоследствие туморни процеси в лигавицата на шийката на матката. Между 80-85% от раковите заболявания на шийката на матката са епидермоидни карциноми, които се развиват от плоския епител. Другите видове тумори са аденокарциноми, които произлизат от жлезистите клетки. Ако дисплазията не се установи на време и не се предприеме необходимия терапевтичен подход, клетките претърпяват туморни изменения и ракът прогресира. Туморът се развива от повърхностните клетки на лигавицата на шийката на матката и впоследствие се разпространява в дълбочина в околните тъкани.


 

Туморната инвазия може да засегне влагалището, но също така при навлизане в лимфния басейн на матомната шийка се улеснява разпространението и към други части на тялото.

Кои са рисковите фактори за развитие на рак на шийката на матката?

 • Ранно начало на сексуалните контакти, както и честата смяна на партньорите. Това увеличава риска от заразяване с различни варианти на вируса;
  Наличие на съпътстващи инфекции, предавани по полов път - хламидии, гонорея, сифилис и други;
 • Нередовни прегледи и проследяване чрез цитонамазка;
  Полов акт без предпазни средства;
 • Тютюнопушене; 
  Възраст;
 • Спад в имунната защита поради различни заболявания или поради лечение - химиотерапия, биотерапия за автоимунни заболявания, потискане на имунната система при трансплантация, с цел да не се отхвърли присадката;
 • Продължителен прием на орални контрацептиви - все още се изяснява влиянието на хормоните върху риска от развитие на рак на шийката на матката.

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/cancers/cancer-col-uterus/causes-prevention.html