Вътрематочните спирали (песари) са малки пластмасови устройства с Т-образна форма, които са все по-популяризиращ се и изключително надежден начин за продължително предпазване от нежелана бременност. Въпреки че много жени се страхуват от поставянето им, при правилна инсерция вътрематочните спирали предпазват в 99 % от забременяване. Те са ефективен, дълготраен и обратим метод на надеждна контрацепция.

 

Различават се два основни типа вътрематочни устройства: хормонални и нехормонални. Хормоналните песари съдържат прогестин – синтетичен аналог на прогестерона. Прогестините предизвикват сгъстяване на цервикалния мукус, задебеляване на маточнита лигавица и потискат процеса на овулация. По такъв начин сперматозоидите не могат да се придвижат до маточната тръба, където се осъществява оплождането, а в резултат на потиснатата овулация липсва годна за оплождане яйцеклетка.


 

Вторият тип вътрематочни спирали са нехормоналните. Те са изградени от медна нишка, в която са вплетени благородни метали като злато, сребро за удължаване действието на спиралата. Медните песари предизвикват промяна в химичната среда на матката и влияят върху жизнеността на сперматозоидите. Типът вътрематочна спирала се избира в зависимост от индивидуалните особености и нужди на всяка жена, като всеки тип има своите предимства и недостатъци.

 

Вътрематочните спирали могат да се поставят по всяко време на месечния цикъл преди настъпила бременност, като някои специалисти предпочитат това да се случи в края на периода на менструация. Поставянето на спиралата може да бъде съпроводено с лека болка, която да продължи в следващите 2-3 дни. За купиране на болката се предписват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Болката в следващите дни се предизвиква от маточни контракции, целящи да изхвърлят чуждото тяло. Освен болка, след поставяне на вътрематочното устройство е характерна появата на слабо кървене.

 

Предимствата от използването на вътрематочни спирали са:

 

1. Продължителен период на контрацепция – животът на песарите варира между 5 и 10 години, като този на хормоналните е до 5 години, а на нехормоналните – до 10 години. Този метод на контрацепция е изключително удобен, тъй като не съществува опасност от забравяне, каквото съществува при прием на орални контрацептиви. Ефективността, съчетана с продължителния период на действие, прави спиралите сигурен метод за контрацепция.

 

2. Обратимост – забременяване може да се случи непосредствено след премахване на вътрематочната спирала.

 

3. Могат да се използват след раждане и по време на кърмене – за поставяне на вътрематочна спирала след нормално раждане е нужно да измине период от 3 до 6 месеца, а след раждане чрез Цезарово сечение – 6 месечен период. Не съществуват проблеми за използване на песари по време на кърмене.

 

4. Не предизвикват здравословни смущения – хормоналните спирали не предизвикват хормонални странични ефекти като болезнени гърди, акне, главоболие и др. Те не повлияват телесната маса и не повишават риска от различни типове рак на женска полова система.

 

5. Могат да се използват от жени, на които е противопоказана употребата на орални контрацептиви – жени пушачи със склонност към тромбообразуване, страдащи от артериална хипертония, мигрена, ендометриоза и др. могат да използват вътрематочни спирали, за разлика от противозачатъчните, които при тази група пациентки са противопоказани.

 

Освен ползи, използването на вътрематочни спирали крие и някои рискове, по-важните от които са:

 

1. Не предпазват от предаване на полово преносими болести – независимо, че предпазват от нежелана бременност, песарите не са надежден метод за предвазване от сексуално-трансмисивни инфекции. По тази причина се препоръчва ограничаване честата смяна на сексуални партньори и използване на кондоми при полов акт.

 

2. Могат да се разместят – след поставяне на вътрематочната спирала се препоръчва ограничаване на половите контакти за период от една-две седмици, избягване на тежки физически натоварвания и тренировки. До три месеца след поставяне на песара е необходима консултация със специалист, който ехографски може да определи неговата локализация. След първоначалния преглед е нужна ежегодно проверяване локализацията на спиралата.

 

3. Съществува риск от възникване на инфекции – поставянето на вътрематочна спирала на жени, страдащи от инфекция на гениталния тракт е противопоказано, защото може да задълбочи инфекцията и да доведе до развитие на тазова-възпалителна болест.

 

4. Тежки и продължителни менструални периоди – нехормоналните медни спирали могат да предизвикат удължаване на периода на менструация. Такъв риск не съществува при прилагане на хормонални песари, които обикновено намаляват симптомите на ПМС, съкращават периода на менструация или дори водят до липса на такава (аменорея).

 

5. Съществува риск от забременяване – макар и малък рискът от забременяване съществува при неправилно поставяне на спиралата, при нейното разместване и изпадане. При разместване на вътрематочната спирала съществува известен риск от извънматочна бременност.

 

Поставянето на вътрематочна спирала в повечето случаи е безопасен, надежден и ефективен метод на контрацепция, който осигурява продължителен период от 5 до 10 години на предпазване от нежелано забременяване. Преди поставяне на песара е нужно да обсъдите подробно рисковете и ползите и на базата на получената информация да вземете своето решение.