Уринарната инконтиненция представлява неволното изпускане на урина. И мъжете и жените могат да страдат от този проблем, но по-често той засяга жените. Инконтиненцията не е нормална за остаряването, нито е неизбежна след раждане или като част от промените в организма през менопаузата. Основната причина поради, която много жени не се обръщат с този проблем към акушер-гинеколога, е неудобството и срамът, който предизвиква това състояние.


В повечето случаи уринарната инконтиненцията е предотвратимо състояние, което може да се лекува с различни методи. Ако това състояние влошава качеството на живот, е важно да се потърси медицинска помощ.  


Могат да се използват различни подходи при лечението, които зависят от предполагаемата причината. Акушер-гинекологът е специалистът, с който може да обсъдите кое е най-подходящото за вас.


 

Упражнения за тазовото дъно се препоръчват при стрес инконтиненция. Чрез гимнастика на таза, се заздравят тазовите мускули и затварящата функция на уретера, което предотвратява невъзможността за неволево изпускане на урина.

 

При естрогеннен дефицит, липсващите хормони се доставят с лекарства, а при позивна инконтиненция често се предписват антихолинергични лекарства.

 

В някои случаи на уринарна инконтиненцията хирургическата намеса се оказва необходима. Съществуват много модерни и достъпни методи за предотвратяване на проблема.

 

Най-разпространените оперативни лечения при уринарна инконтиненция са:

 

Колпосуспенсия по Бърч е оперативна техника, чрез която се зашиват тъкани, които обграждат пикочния мехур и уретрата към тазовата стена.

 

Обем-създаващи субстанции е инжектирането на „възглавнички” от синтетични материали около уретрата. Ефектът намалява след няколко месеца.

 

Средства за изкуствена компресия (поставяне на балон), които притискат уретрата точно под шийката на пикочния мехур, така че по-добре да издържи на натиска от пълния пикочен мехур. Целта на балоните е да намалят изпускането на урина при действия като кихане, кашляне, смеене и бягане.
Поставянето на балон се препоръчва след вече претърпяна, но неуспешна операция за лечение или облекчаване на симптомите на уринарна инконтиненция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Изкуствен уринарен сфинктер (ИУС) е пръстеновидно устройство, изпълнено с течност, което притиска пикочния канал. При нужда от уриниране се натиска имплантирана подкожно клапа, водеща до изпразването на течността.

 

Имплантиране на слинг в момента е "златен стандарт" за лечение на стрес-инконтиненция при жените. Същността на операцията е да се използва специална лента така наречения слинг, като хамак, който осигурява подкрепа на шийката на пикочния канал и пикочния мехур. Има различни техники за имплантация, ретропубична (TVT) и transobturator uretropeksii (ТОТ) според мястото и начина на поставяне на Слинга.

 

Предимствата на „Слинг” са многобройни, като едни от тях са:

  • Хирургичната травма е минимална;
  • Възстановяват напълно нормалната анатомия;
  • Свързани са с 2-дневен болничен престой;
  • Още на следващия ден жената си връща сухотата в ежедневието.

 

Наличните дългосрочни резултати от последните 15 години показват висока ефективност над 85% на слинговите операции.