HPV (човешки папиломен вирус) инфекциите са толкова чести, че почти всеки мъж и и всяка жена ще се заразят с поне един тип HPV в даден момент от живота си. HPV се разпространява чрез вагинален, анален или орален сексуален контакт с някой, който вече е заразен с вируса, както и при интимен контакт на кожа с кожа.


Някои HPV инфекции може да доведат до рак

Повечето HPV инфекции (9 от 10) изчезват от само себе си в рамките на две години. Понякога HPV инфекциите продължават по-дълго и може да причинят някои видове рак. HPV инфекциите може да причинят рак на шийката на матката, вагината, вулвата, пениса, ануса и гърлото. 


 

Геника 4


Редовни профилактични тестове за HPV са решаващи за предпазване от рак на маточната шийка

Интегрираният подход чрез провеждане на HPV ДНК тест и течно-базирана цитология (цитонамазка от ново поколение) е ключов за успеха в борбата с рака на маточната шийка. При положителен HPV тест е препоръчително да се изследват други полово предавани нфекции, за да се ограничи бързото развитие на рака на маточната шийка.


Приблизително 93% от случаите на рак на маточната шийка са предотвратими с диагностичните решения на „Геника“

Комбинираният скрининг с ThinPrep® PAP тест + HPV тест осигурява най-добрата възможна годишна профилактика срещу рак на шийката на матката.


„Геника“ е първата частна генетична лаборатория в България. Изцяло специализирана в ДНК и РНК диагностика на заболявания с генетична и инфекциозна етиология, „Геника“ предоставя пълен спектър от съвременни генетични методи и технологии за анализ на човешки, вирусен и бактериален геном (PCR; RT-PCR; секвениране; хибридизационни техники).

 

Геника 5