Жените, при които първата менструация настъпи в ранна възраст, са изложени на по-продължителното действие на естрогените през целия си живот, освен ако това не бъде прекратено от настъпване на преждевременна менопауза.

 

Повишенота излагане на естрогени е свързано с повишен риск от рак на гърдата.


 

Всъщност ранната менструация и късната менопауза са рисков фактор за развитие на рак на гърдата, както и възрастта.

 

Проучване от Университетската болница в Осло е разкрило, че повишените нива на естроген поради ранно настъпване на менструация, също са свързани с повишен риск от хронична болка при жените.

 

Ранната менструация и хронична болка

Проучването включва данни от повече от 12 000 жени на средна възраст 55 години.

 

Възрастта, на която са имали първата си менструация, варира от 9 до 18 години, като средната възраст е 13 години.

 

40% от жените в проучването са били засегнати от хронична болка.

 

Разглеждайки връзката между възрастта на настъпване на първата менструация и наличието и на хронична болка, изследователите са открили, че относителният риск от поява на хронична болка намалява с 2% за всяко едногодишно забавяне на менструацията.

 

Настъпването на менструацията в по-късна възраст се свързва с по-ниски нива на хронична болка във всяка от 10-те изследвани части на тялото, най-вече в гърдите и корема.

 

Въпреки това, появата на менструация в ранна възраст е свързана с по-голяма продължителност на болката.

 

Късното настъпване на менструацията намалява риска от хронична болка със 7%.

 

Хронична болка при жените

Известно е, че разпространението на хроничната болка е по-високо при жените, отколкото при мъжете.

 

Причините за тези различия обаче не са напълно изяснени.

 

Една от причините може да бъде различната хормонална експозиция на жените и мъжете през целия живот, пояснява Шарлот Индре Лунд, първият автор на изследването.

 

Всъщност предишни проучвания са открили връзка между ранната менструация и различни видове болка като мигрена или болки в кръста.

 

Други проучвания предполагат, че може да има взаимодействие между половите хормони, имунната система и нервната система, което да повлияе на развитието на хронична болка.

 

Сигурно е, че проявите на хронична болка при жените се влошават в детеродна възраст.

 

Това е така, защото вероятно хормоните, произвеждани от яйчниците - естрогени и прогестерон, могат да играят роля в модулирането на болката.

 

Когато говорим за хронична болка, имаме предвид мигрена, мускулно-скелетна болка, или болки в таза и гърба.

 

Има много проучвания, които предполагат връзка между хормоналните промени и интензивността, прага и проявите на хроничната болка.

 

Само в случая на мигрена е доказана връзката с женските хормони и всъщност има така наречената менструална мигрена.

 

Когато се изследват причините за хроничната болка, сред основните фактори са липсата на физическа активност, по-голяма склонност към стрес или тревожност при жените и склонност към хронични заболявания като остеопороза, което в крайна сметка засяга двигателната, ендокринната и сърдечносъдовата система.

 

Зад всичко това стоят женските полови хормони - естрогени и прогестерон, така че е логично да се мисли, че ранната поява на менструация и късната менопауза биха увеличили риска. 

 

Във всеки случай, здравословният начин на живот, който включва балансирана диета, физическа активност и справяне със стреса, може значително да обърне този риск в полза на по-здравословното стареене без хронична болка.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/primera-regla-pronto-mas-riesgo-dolor-cronico_6923

https://journals.lww.com/pain/Abstract/9000/The_association_between_age_at_menarche_and.97769.aspx?utm_source=press&utm_medium=press&utm_campaign=pain_pr_030422