В скорошно проучване изследователи са установили, че ролята на един определен хормон при жените може да обясни факта, че те са по-засегнати от невродегенеративни заболявания, отколкото мъжете.

 

Броят на случаите на Алцхаймер нараства все повече всяка година.


 

Основният рисков фактор за заболяването е възрастта.

 

Бавната дегенерация на невроните причинява нарушения в краткотрайната памет, изпълнителните функции и ориентацията във времето и пространството.

 

При изследване на мозъка на починали пациенти с Алцхаймер се установяват две характерни лезии, свързани с два протеина: амилоид бета пептид и тау протеин.

 

Изследвани са 25 пациенти, от които 10 мъже и 15 жени.

 

Това, че жените са по-засегнати от мъжете, може да се обясни с по-голямата продължителност на живота при тях, но изглежда, че има и други фактори.

 

Според скорошно проучване, един хормон, участващ в менопаузата при жените, е свързан с развитието на заболяването.

 

Кой хормон е свързан с повишен риск от развитие на Алцхаймер?

Фоликулостимулиращите хормони - FSH са репродуктивни хормони, които действат върху половите жлези: яйчниците при жените и тестисите при мъжете.

 

Ако секрецията им е редовна при мъжете, то при жените тя варира според менструалния цикъл.

 

Нивото на този хормон се увеличава по време на така наречената фоликуларна фаза, докато достигне пик в момента на овулацията.

 

При наближаване на менопаузата нивата на хормона FSH са повишени.

 

Въпреки това екип от изследователи е идентифицирал фоликулостимулиращия хормон като основен патогенен фактор за развитието на болестта на Алцхаймер при жените.

 

FSH хормоните са в по-високи концентрации в кръвта по време на менопаузата и се свързват с рецепторите за FSH на невроните.

 

Този естествен механизъм може да предизвика заболявания, свързани с амилоидните бета и тау протеини, което води до развитие на болестта на Алцхаймер.

 

Установено е, че FSH действа директно върху хипокампалните и кортикалните неврони, за да ускори отлагането на амилоид бета и тау протеини и по този начин да наруши мозъчната дейност, поясняват авторите на изследването.

 

Ако блокираме действието на фоликулостимулиращия хормон, бихме могли не само да предотвратим болестта на Алцхаймер, но и да лекуваме заболявания като затлъстяване и остеопороза, които са свързани с менопаузата.

 

По този начин анти-FSH антителата могат да бъдат тествани в близко бъдеще, за да подкрепят терапиите срещу загуба на костна маса, затлъстяване и болестта на Алцхаймер.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/alzheimer-une-menopause-precoce-augmenterait-les-risques-de-developper-la-maladi-67244

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04463-0