Ракът на матката включва два вида рак: карцином на ендометриума (по-често среащан) и сарком на матката. 

 

Ракът на матката е общ термин, който описва:


 • Ракът на ендометриума, който се развива в ендометриума, вътрешната обвивка на матката. Това е един от най-честите гинекологични ракови заболявания, засягащи репродуктивната система на жената.
 • Маточният сарком, който се развива в миометриума, мускулната стена на матка. Саркомите на матката са много редки.

Еднакви ли са ракът на ендометриума и ракът на матката?

Ракът на матката може да се отнася до рак на ендометриума, сарком на матката или други редки форми на карцином, които могат да възникнат в матката. Но хората често третират термините „рак на ендометриума“ и „рак на матката“ по един и същи начин. Това е така, защото ракът на ендометриума е много по-често срещан от други видове рак, които могат да се образуват в маточното тяло.

 

Ендометриумът е вътрешният слой на матка и се променя се по време на менструалния цикъл.

 

Хормон, наречен естроген, причинява удебеляване на ендометриума в случай на бременност. Ако не настъпи бременност, тялото произвежда по-малко естроген и повече прогестерон. Когато това се случи, лигавицата на ендометриума се отделя. Тогава настъпват менструалните периоди.

Кой е изложен на риск от рак на матката?

Има няколко рискови фактора за рак на ендометриума. Много от тях са свързани с баланса между естроген и прогестерон. Тези рискови фактори включват затлъстяване, синдром на поликистозните яйчници или прием на естроген. Генетично заболяване, известно като синдром на Линч, е друг рисков фактор, който не е свързан с хормоните.

 

Рисковите фактори включват:

 

 • Възраст. С напредване на възрастта вероятността от развитие на рак на матката се увеличава. Повечето ракови заболявания на матката се появяват след 50-годишна възраст.
 • Диета с високо съдържание на животински мазнини. Тя може да увеличи риска от няколко вида рак, включително рак на матката. Мазните храни също са с високо съдържание на калории, което може да доведе до затлъстяване. Излишното тегло е рисков фактор за рак на матката.
 • Фамилна анамнеза. Някои родители предават генетични мутации (промени) за наследствен неполипозен колоректален рак. Това наследствено състояние повишава риска от редица видове рак, включително рак на ендометриума.
 • Диабет. Това заболяване често е свързано със затлъстяването, рисков фактор за рак. Но някои проучвания предполагат по-пряка връзка между диабета и рака на матката.
 • Затлъстяване/ Наднормено телесно тегло. Някои хормони се променят в естроген от мастната тъкан, което повишава риска от рак на маточното тяло. Колкото по-голямо е количеството мастна тъкан, толкова по-голям е ефектът върху нивата на естроген
 • Ранна менструация. Появата на менархе преди 12-годишна възраст увеличава рискът от карцином на матката. Това е така, защото матката е изложена на естроген в продължение на повече години.
 • Късна менопауза. По същия начин, ако менопаузата настъпи след 50-годишна възраст, рискът също се увеличава. 
 • Ранна лъчева терапия на таза. Лъчевата терапия за лечение на други видове рак може да увреди клетъчната ДНК. Това увреждане може да увеличи риска от развитие на втори тип карцином.
 • Естрогенна заместителна терапия. На някои жени се препоръчва използването на естрогенна терапия, за да облекчат симптомите на менопаузата. Получаването на такъв тип терапия без прогестерон, поставя пациентките в по-висок риск от рак на матката.

 

Признаците на рак на матката могат да наподобяват тези на много заболявания. Това важи особено за други състояния, засягащи репродуктивните органи. Ако забележите необичайна болка или кървене, е необходима незабавна консултация с гинеколог. Точната диагноза е важна, за да можете да получите правилното лечение.

 

Симптомите на рак на ендометриума или сарком на матката включват:

 • Вагинално кървене между менструациите преди менопаузата;
 • Вагинално кървене или зацапване след менопауза, дори леко;
 • Болка в долната част на корема или спазми в таза;
 • Рядко бяло или прозрачно вагинално течение, в постменопаузауния период;
 • Изключително продължително, тежко или често вагинално кървене, при жени на възраст над 40 години.


Референции:

1. Murali R, Davidson B, Fadare O, et al. High-grade Endometrial Carcinomas: Morphologic and Immunohistochemical Features, Diagnostic Challenges and Recommendations. Int J Gynecol Pathol. 2019;38 Suppl 1:S40-S63.
2. National Cancer Institute. Endometrial Cancer Treatment (PDQ®)–Health Professional Version. January 19, 2018. Accessed at www.cancer.gov/types/uterine/hp/endometrial-treatment-pdq/#section/all on January 30, 2019.
3. National Comprehensive Cancer Network, Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines®), Uterine Neoplasms, Version 1.2019 -- October 17, 2018. Accessed at www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/uterine.pdf on January 30, 2019.