Рак на маточната шийка представлява израждане на нормалните клетки на маточната шийка. Клетките избягват естествените процеси на клетъчна смърт и започват да се размножават без контрол, като започват да се разпространяват и в съседните здрави тъкани (инвазия), а също и чрез съдовата мрежа да достигат до далечни органи в организма (метастазиране). 


Маточната шийка представлява най-ниската част на матката, която се отваря във вагината. Поради специфичния епител там (метапластичен), които е преходен между плоския епител на вагината и еднослойния епител на маточната лигавица, точно тази зона е високочувствителна на фактори, увеличаващи риска от кацерогенеза. 


Добрата новина е, че поради силно развитата вторична профилактика, свързана с карцином на маточната шийка, в голяма част от случите и при регулярно скриниране чрез PAP тест (цитонамазка) това заболяване се открива в ранен стадий. Съответно, и възможността за качествен живот дори след диагнозата е голяма. Най-честата причина за развитие на рак на маточната шийка е инфекцията с човешки папиломавирус субтип 16 и 18. Вирусът се предава чрез сексуален контакт без предпазни средства и директно инвазира зоната на трансформация на маточната шийка, като вирусните гени увреждат клетъчните сигнали. 

Тези промени не случват на субклетъчно ниво, затова много дълго време липсват симптоми. При авансирани процеси симптомите като например кървене от вагината между менструции или след секс или при менопауза, болка в малкия таз или в долната част на корема или вагинален флуор с променени характеристики са късни прояви на основното заболяване. 


Липсата ранни белези на рака на маточната шийка прави нуждата от ежегоден скрининг и преглед от гинеколог задължителен. За повече информация за вторичната профилактика на рака на маточната шийка, цитонамазката, колпоскопията и конизацията можеш да кликнеш тук, и тук

 

NEWS_MORE_BOX


При ангажиране на маточното тяло, вагината или околните тъкани гореспоменатите техники не са достатъчни за дефинитивното лечение на заболяването. За да се определи най-адекватното лечение при рака на маточната шийка, е необходимо да се разбере разпространението на процеса. Това става след провеждане на образно изследване – най-често се прилага компютърната томография. 


При данни от образните изследвания за локално ангажиране на околните тъкани, тогава се извършва хирургическо лечение. Операцията се нарича хистеректомия, при която се отстранява матката, а понякога и маточните тръби и яйчниците. По време на операцията се премахват и лимфните възли около матката. 


Когато се налични далечни метастази, тогава премахването на първичното огнище на основното заболяване не е оправдано. По-разумно е започването на системно противотуморно лечение –химиотерапия – с цел да се предотврати по-нататъшното метастазиране и да се редуцира клетъчния раков обем. Същата е причината за приложението на лъчелечение в някои авансирали случаи също така. 


Онкологичните заболявания като цял са осакатяващи за пациентите, затова предпазването от тях би трябвало да е основната насока, в която медицинска науки да се развива. Ваксинирането срещу човешкия папиломавирус, правенето на секс с бариерни предпазни средства (кондоми) и солидната вторична профилактика предпазват от усложненията на заболяването.