Това е вторият най-често срещан рак при жените по света - този на маточната шийка, е форма на рак, която може да бъде лекувана успешно благодарение на напредналите ранни диагностични и терапевтични методи. Пример за такива са лапароскопските и роботизираните хирургични процедури, които са в услуга и на пациентите, и на лекарите, тъй като улесняват процеса по възстановяване и съкращават периода на планираните лечения след операцията.
 
За да разберем малко повече за това какви мерки трябва да предприемат жените за диагностициране на това заболяване, разговаряме с проф. Юмюхан Мерал Абан от университетската болница в Истанбул - Йедитепе (Yeditepe University Hospital). Тя завършва медицинския факултет на университета Дичле в Диарберкир през 1987 г., а през 1994 г. там приключва и специализацията си по "Акушерство и гинекология". В над 20-годишната си практика тя прави множество публикации в международни издания, като сред най-значимите признания е нейното преподаване в един от най-престижните университети в света – Йейл.
 
 - Какво представлява ракът на маточната шийка?
 
Този рак, който се описва като злокачествено заболяване, се развива при шийката на матката и е сред най-срещаните форми на рак при жените в репродуктивна възраст.
 
 - Кои са рискови фактори и симптоми за проявата му?
 
Основните рискови фактори при рака на маточната шийка включват започване на сексуален живот на твърде ранна възраст, сексуални отношения с множество партньори, което повишава риска от полово предавани инфекции. Няма достатъчно факти, които да потвърждават генетичната предразположеност към този рак. 
 
Най-често описваните симптоми са извънместруално вагинално кървене, вагинален дискомфорт, болезнен сексуален акт, болезнено уриниране. Важно е да се знае, че тези симптоми не означават непременно, че жените страдат от рак на маточната шийка, тъй като те могат да се симптоми и на други заболявания. Важно е при наличието им да се проведе консултация с акушер-гинеколог.
 
 - Колко най-рано може да се извърши диагностика?
 
В напреднал стадий ракът на маточната шийка попада в категорията на животозастрашаващите състояния, но той е напълно предотвратим и лечим, когато е диагностициран рано. Цитонамазката се използва и препоръчва най-често като метод за ранното откриване, както и изследване за наличие на HPV (човешки папиломен вирус). Науката отдавна е доказала пряката връзка между инфекцията с папилома вируса и развитието на рак на маточната шийка - над 99% от случаите.
 
 - Заразно ли е?
 
Човешкият папиломен вирус, който причинява този вид рак, се предава по полов път и заради това се препоръчват защитни мерки по време на секс. HPV е сред най-разпространените вируси в световен мащаб - над 80% от жените го имат в даден период от живота си. 
 
 - Какво представлява ваксината срещу рак на маточната шийка?
 
Тя предоставя възможност за превенция на рак на маточната шийка и други предракови изменения, причинени от различните щамове човешки папиломен вирус, но прилагането на ваксина срещу HPV не означава, че не трябва да се предприемат профилактични мерки в бъдеще. Редовното провеждане на цитонамазки е една от най-добрите защити срещу рака на маточната шийка.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 - Какви са леченията на рака на маточната шийка?
 
Лечението се определя според стадия на рака. То е предимно хирургично. Когато е засегнат малък участък от маточната шийка обикновено се предприема конизация. При напреднал стадий се стига до тотална хистеректомия с или без премахване на яйчниците. Терапията на напреднал рак на маточната шийка включва лъчетерапия и/или химиотерапия. 
 
 - Могат ли раничките на маточната шийка да доведат до рак?
 
Повечето такива ранички са нормални физиологични промени. Могат да се превърнат в предракови лезии, ако са изложни на HPV вируса. За това и такива ранички, откривани при гинекологични прегледи, трябва да бъдат лекувани.
 
 - Каква е разликата между рак на маточната шийка и рак на матката?
 
Ракът на матката се проявява по вътрешните повърхности на матката. Той е шестият по честота рак при жените. Обикновено засяга жени над 55-годишна възраст. Сред сиптомите му са пременопаузно кръвотечение и такова в постменопаузата, както и затруднено уриниране.
 
Рискови фактори за рак на ендометриума са липсата на естествено раждане, късна менопауза, хормонозаместващо лечение, поликистозна болест на яйчниците, гранулозни клетъчни тумори, както и прилагането на лекарства, които засягат развитието на стената на матката. В някои случаи по-редки рискови фактори са фамилна анамнеза за рак на гърдата и на дебелото черво.
 
Етиологията на заболяванията са различни – ракът на маточната шийка обикновено се дължи на ракови изменения на клетките на цервика след срещата им с HPV, докато при рака на матката причините са други.
 
 - Възможна ли е бременост при наличние на рак на маточната шийка?
 
Възможно е жена с недиагностициран рак на маточната шийка да забременее. В ранните стадии на този рак, жените могат да износят бебето си, стига да се прилагат назначените процедури за защита на матката (лечение).
 
 - Какви са процедурите, които обикновено се назначават при диагностициран рак на маточната шийка?
 
Те включват отстраняване на част от шийката на матката, горната част на влагалището и съединителната тъкан около шийката. Останалата част от матката се свързва отново към влагалището (анастомоза) след отстраняване на абдоминалните лимфни възли. 
 
Тези хирургически интервенции се извършват в нашата болница Йедитепе, като обръщаме специално вниманието на роботизираните лапараскопични процедури, чиято цел е да пощадят матката и най-вече нервните окончания около нея, освен това предлагат по-голям комфорт както за пациента, така и за хирурга.
 
Традиционните хирургически методи обикновено не успяват да спасят нервите, които водят до пикочния мехур - това прави невъзможно избягването на следоперативни урологични проблеми, сред които са затруднено уриниране и дългосрочно използване на катетър.
 
Хирургията, чрез която се предпазват нервите, спомага пациентките да се върнат към нормален живот без усложнения и без нуждата за допълнително провеждане на химиотерапия или лъчетерапия.