Ракът на маточната шийка (Carcinoma colli uteri) е социално-значимо заболяване, чийто ръст на заболяваемост и смъртност в България през последните години не намалява, а расте. Като основна причина за това се смята липсата на Национална скринингова програма, която би осигурила ранно диагностициране на предраковите състояния и ранните ракови изменения, позволяващо тяхното напълно излекуване.

 

Според данни на Националната пациентска организация ежегодно у нас се диагностицират около 1300 случая на рак на маточната шийка, основно сред жени на възраст между 30 и 44 години. В световен план според данни на Световната здравна организация (СЗО) ракът на маточната шийка е четвъртото по честота онкологично заболяване сред жените. През 2018 г. около 570 000 жени са били диагностицирани с цервикален карцином, а при около 311 000 от пациентките изходът от заболяването е бил фатален.


 

Какви са причините за поява и първоначалните симптоми при рак на маточната шийка?

Като основна причина за развитие на цервикален карцином се посочва инфекция с човешки папилома вирус (HPV). Съществуват над 100 типа на HPV, като е установено, че около 12 от тях могат да доведат до развитие на рак на маточната шийка, т.нар. високорискови типове – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 и 59. Голям процент от хората са се срещали с вируса в определен момент от живота си, като заразяването става по контактен и по полов път – орален, анален и вагинален секс. Ракът на маточната шийка възниква при продължително персистиране на инфекция с високорискови типове на човешки папилома вирус.

 

В стадиите на преканцероза и ранни стадий на цервикален карцином симптоматика липса. Появата на симптоми е характерна при напредналите стадий на заболяването, като по-типични симптоми са: абнормно вагинално кървене след полов акт или в периода между две менструации (интермитентно), болка при полов акт (диспареуния), поява на нетипично вагинално течение с неприятна миризма. При метастазиране и напредване на заболяването се появяват и общи неразположения като слабост, консумативен синдром, липса на апетит, болки в костите, гадене, повръщане и др.

 

За да не се достига до напреднали стадий на рак на маточната шийка най-важното е познаването на рисковите фактори и методи за първична и вторична профилактика.

 

Сред рисковите фактори за заболяване от цервикален карцином са:

 

1. Започване на полов живот от ранна възраст – множество проучвания доказват, че ранната възраст на първи полов контакт е свързан с повишен риск от заразяване на HPV и последващо развитие на цервикален карцином;

 

2. Честа смяна на половите партньори и голям брой полови партньори – повишават риска от развитие на сексуално-трансмисивна инфекция;

 

3. Непротектирани полови контакти – използването на бариерни методи на контрацепция (кондоми) значително намалява риска от заразяване с HPV;

 

4. Множество раждания – пациентки с три и повече раждания са с по-висок риск от рак на маточната шийка;

 

5. Продължителна употреба на орални контрацептиви и тютюнопушене;

 

6. Наличие на полово преносима болест – напр. хламидиална инфекция, херпес симплекс вирусна инфекция или HIV.


Каква е превенцията на рака на маточната шийка?

За превенцията на рака на маточната шийка от изключително значение са т.нар. първична и вторична профилактика. Първичната профилактика се състои в навременна ваксинация, а вторичната – редовно посещение при следащия ви акушер-гинеколог и реализиране на необходимите изследвания.

 

Скринингът за цервикален карцином се състои във взимане на влагалищен секрет и секрет от маточната шийка за цитологично изследване (Pap-test) и изследване за HPV през определен период от време. Препоръчва се първото скринингово изследване да се проведе при жени на 21-годишна възраст, а при по-ранно започване на полов живот – до три години след първия полов акт. При жени на възраст 21-29 години се препоръчва скринирането да се състои в самостоятелно цитологично изследване (цитонамазка) на всеки 3 години.

 

Според последни препоръки на American Cancer Society (ACS) от 2020 г. скринингът за цервикален карцином трябва да започне при жени на 25-годишна възраст.

 

Препоръките при жени на възраст между 30 и 65 години се състоят в самостоятелно цитологично изследване на всеки 3 години или съчетано цитологично изследване и изследване за HPV на всеки 5 години. При съчетано изследване се предпочита т.нар. течно-базирана цитология (Liquid-based cytology) пред конвенционалнта цитoлогия, тъй като методът е доста по-специфичен и дава възможност за HPV генотипиране от един и същ материал.

 

При пациентки над 65-годишна възраст се препоръчва преустановяване на скрининга за цервикален карцином при изпълнения на следните критерии: наличие на 2 последователни отрицателни теста за HPV, на две последователни съчетани изследвания (цитологично и за HPV) или на три последователни цитологични изследвания през последните 10 години. При жени, преживели тотална хистеректомия и които нямат история за високостепенни преканцерозни лезии (CIN 2 или 3) не се препоръчва извършване на цервикален скрининг.