Овариалният карцином е наричан от някои „тихият убиец“ защото симптомите му рядко се разпознават преди да е станало късно, а дори и да се установят, те са силно неспецифични и не навеждат на мисълта към него.


Ново проучване, проведено във Великобритания, установява, че едва 1% от жените си дават сметка, че нуждата от често уриниране е симптом на рака на яйчниците.


Изследването е обхванало 1000 жени и разкрило колко малко всъщност знаем за симптомите, които причинява овариалният карцином.Само една пета от разпитаните жени можели да посочат подуването на корема като симптом; 4 от 5 не подозирали че коремната болка може да се дължи на състоянието; едва 3% могли да асоциират усещането за пълнота в корема като симптом.


На фона на ниската информираност относно оплаванията при рак на яйчниците, 10% от разпитаните дами страдали и от заблудата, че чрез цитонамазка може да се засече състоянието – което не е вярно.


Благотворителната кампания, провела изследването, подчертава, че обществото има остра нужда от по-добра информираност относно това злокачествено заболяване.

 

NEWS_MORE_BOX


Те аплодират постигнатите резултати в профилактиката и превенцията на едни от най-честите онкологични заболявания при жената – рака на млечната жлеза и на шийката на матката и алармират за нуждата от такъв напредък и при по-редкия, но и много злокачествен овариален карцином.


Междувременно обаче само в Англия близо 3 500 жени ежегодно губят битката с рака на ячйниците. Друго проучване установило, че над 40% от жените, установили симптоми, са минали поне 3 пъти през личния си лекар преди да бъдат насочени за изследвания за овариален карцином.


От благотворителната кампания смятат, че има хронично недофинансиране в проучванията и информирането относно този вид рак. Те вярват, че с достатъчно финансиране и популяризиране и при него може да се достигне напредъка, вече наблюдаван при други злокачествени заболявания.