Напълно нормално е продължителността на менструалния цикъл, който обикновено е 28 дни, да се удължава, когато жената наближава менопаузата.

 

Тези промени могат да дадат прогнози за риска от развитие на сърдечни заболявания, което да се използва с превантивна цел, според проучване от университета в Питсбърг.


 

Менопаузата е етап от живота на жената, в който сърдечносъдовият риск се увеличава, тъй като яйчниците намаляват функционалната си активност и естрогенът, който има кардиопротективно действие, рязко намалява.

 

Изследователите са стигнали до заключението, че жените, чийто цикъл се удължава две години преди последната менструация, имат по-добри прогнози за сърдечносъдово здраве от тези, които имат стабилен цикъл до достигане на менопаузата.

 

Продължителност на менструалния цикъл

 

Репродуктивната възраст е свързана с високо производство на естроген.

 

При всеки менструален цикъл яйчниците освобождават фоликули, които, от своя страна, докато узреят, отделят естроген до настъпването на овулацията.

 

Жените с чести и кратки цикли имат по-високи нива на естроген по-продължително време в сравнение с тези с по-дълъг цикъл.

 

И тази вариация в нивата на хормоните може да обясни защо дългите, нередовни цикли през репродуктивните години са свързани със сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата, остеопороза и други състояния.

 

Естрогените играят ключова роля за здравето на жените

 

Те се намесват в регулирането на холестерола, като помагат за намаляване на лошия и увеличаване на добрия хорестерол и по този начин предотвратяват натрупването на плаки в артериите.

 

Участват в регенерацията на костите. Те са живи тъкани, които непрекъснато се обновяват и естрогените допринасят за баланса между тяхното образуване и унищожаване.

 

Естрогените също участват в метаболизма на мазнините и здравето на кожата.

 

Подробности за проучването

 

Менопаузата е многоетапен преход, при който жените преживяват много промени, които могат да ги изложат на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, казва Самар Ел Худари, първият автор на изследването.

 

Изследователите са анализирали данни от 428 жени на възраст от 45 до 53 години за период от 10 години или до менопаузата.

 

Те са събрали данни за менструалния цикъл по време на прехода към менопауза и са оценили сърдечносъдовия риск след менопаузата чрез измерване на артериалната ригидност или дебелината на артериите.

 

Установили са, че има три различни варианта в дължината на менструалния цикъл по време на този преходен период към менопауза:

  • Около 62% от участничките са имали стабилен цикъл, който не се е променил преди менопаузата.
  • 16% са имали ранно увеличаване на продължителността на цикъла - пет години преди последната си менструация.
  • 22% са имали увеличаване на продължителността му: две години преди последната менструация.

 

Преход към менопауза

В сравнение с жените със стабилен цикъл, тези от групата, които са започнали да имат по-дълги цикли две години преди менопаузата, са имали по-добри показатели за ригидност и дебелина на артериите, което показва по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

 

За разлика от тях, тези, при които цикълът се е удължил 5 години преди последната менструация, имат най-лошите показатели за здравето на артериите.

 

Тези открития са важни, защото показват, че не можем да третираме жените като единна група. Всяка жена има различия в менструалния цикъл по време на прехода към менопауза и това е маркер за съдовото здраве, поясняват изследователите.

 

Не е ясно защо рискът от сърдечносъдови заболявания е по-висок при жените със стабилен цикъл в сравнение с групата, която е започнала да забелязва промени две години преди менопаузата.

 

Авторите смятат, че въпреки високото ниво на естроген при млади жени с кратък цикъл да има кардиопротективен ефект, този хормон може да има по-малко защитни функции в зряла възраст.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/cambios-regla-antes-menopausia-predicen-riesgo-cardiaco_6333

https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9000/Patterns_of_menstrual_cycle_length_over_the.96884.aspx