Текстът е част от поредицата "Женско здраве с доц. д-р Костов", която стартира в Puls.bg в началото на март. В нея доц. д-р Иван Костов отговаря на най-често задаваните от жените в акушеро-гинекологичния кабинет въпроси. Неговите препоръки за добро женско здраве можете да намерите през сряда на нашия сайт. Доц. д-р Иван Костов е акушер-гинеколог със завидна квалификация и опит. В момента е изпълнителен директор на I АГ болница в столицата "Св. София". Повече за него можете да намерите в приложената биографична справка.
 
 
За това не се говори често, но е важно да знаете, както се случва с вагината след раждането. Възможно е да я усещате по-широка, суха или да изпитвате дискомфорт за известно време, или дори да имате болки по време на секс. Не се безпокойте, това е съвсем нормално. 
 

1. Какво да очаквате и как да ускорите възстановяването си?

Нормално е да има известни промени след раждането. Та, нали, бебето преминава през шийката на матката и през вагината. Това се нарича родилен канал. Входът ѝ се разширява, за да позволи на бебето да излезе. Случва се по време на раждането перинеумът - това е кожата между вагиналния отвор и ануса - да се разкъса или да бъде срязан, ако лекаря прецени, за да премине бебето. Тази процедура се нарича епизиотомия.
 

2. Разширена вагина

След раждането най-вероятно ще чувствате вагината си по-широка, мека, отпусната, подута и дори натъртена. Пак подчертавам, това е нормално. Но не се безпокойте, тя ще започне да възвръща предишното си състояние няколко дни след раждането. Възможно е обаче това да не се случи на 100%.
 

3. Как да подпомогнете възстановяването ѝ


Препоръчително е да правите упражнения за укрепване на тазовото дъно, известни като упражнения на Кегел. Така ще стегнете тазовите и вагиналните си мускули. Освен това тези упражнения са много полезни за предотвратяването на изпускането на урина (инконтиненция), често срещан проблем при много жени след раждането.
 

4. Упражненията на Кегел:

Можете да ги правите навсякъде и по всяко време, без значение дали сте седнали, прави или легнали. Те се изпълняват по следния начин:
 
  • Започнете бързо да стягате и отпускайте ануса и вагината си едновременно, сякаш се опитвате да ги издърпате нагоре. Правете стягането много бързо и отпускайте мускулите си веднага. За тези, които са практикували йога, това движение няма да е непознато.
  • Започнете да правите стягането по-бавно, като държите мускулите си стегнати колкото можете издържите, но не по-дълго от 10 сек.
 
Изпълнявайте по 10 повторения на всяко упражнение по 4-6 пъти дневно. Представяте си, че се опитвате да прекъснете уриниране. Хубавото на тези упражнения е, че могат да се правят почти по всяко време - пред телевизора, докато чакате на опашка…
 

5. Вагиналната сухота

Нормално е след раждането да чувствате вагината си по-суха. Това се дължи на рязкото понижаване на нивото на естроген в тялото в сравнение с нивото му по време на бременността. При кърмещите майки нивата на естроген са по-ниски отколкото при некърмещите, така че при тях и вагиналната сухота може да е дори по-силно изразена.
 
След като менструацията ви се върне, нивата на естроген ще се стабилизират и вероятно вагиналната сухота ще изчезне. Ако сте започнали да правите секс и изпитвате дискомфорт, използвайте лубрикант. Ако използвате презервативи, си вземете лубрикант на водна основа. Този на маслена основа може да предизвика скъсване на презервативите. Ако вагиналната сухота не отмине с връщането на менструацията ви, консултирайте се със своя лекар.
 

6. Болка и шевове на перинеума

Непосредствено след раждането е повече от обичайно да чувствате болка във вагиналната област. Обикновено тя преминава в рамките на 6-12 седмици след раждането. За да ускорите този период, правете упражненията на Кегел.
 
В случай, че сте имали разкъсване на перинеума или епизиотомия, ще усещате известна болка след раждането. Някои обезболяващи могат да облекчат усещането, но се консултирайте с лекар, тъй като те трябва да бъдат съобразени с това, че кърмите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Важно е да поддържате перинеалната област чиста, така че винаги измивайте ръцете си преди и след смяна на превръзките и взимайте душ всеки ден. Ако се притеснявате как зарастват шевовете ви, се консултирайте с лекаря си, особено ако изпитвате болка или усетите неспецифична миризма.
 
 
7. Болка по време на секс
 
Няма точен момент, в който да се върнете към сексуалния си живот. Не бързайте, ако усещате болка. Ако вагиналната сухота ви притеснява, опитайте да ползвате лубрикант. В случай, че изпитвате дискомфорт около перинеума, ще се наложи да посетете лекаря си.
 

8. Имате по-малко желание за секс, отколкото преди?

Не бива да се безпокоите, пониженото либидо е провокирано от раждането, болката, умората покрай грижата за бебето и т.н. Много е важно да говорите с партньора си за това. Така той ще е наясно, че проблемът не е в него и можете заедно да се справите. Не забравяйте да взимате предпазни мерки по време на секс, тъй като 3 седмици след раждането, можете отново да забременеете.