Пролапс на тазовия орган означава, че тазов орган, като например пикочния мехур, е изпаднал (пролабирал) от нормалното си място в корема и се притиска към влагалището. Това може да се случи, когато мускулите, които държат тазовите органи, отслабнат или се разтегнат. Най-често това се дължи на раждането.

 

Пролапсът на тазовите органи е често срещан. Обикновено не е сериозен здравословен проблем, но може да създаде дискомфорт или да бъде болезнен. Може да се лекува, ако ви притеснява, но също може и да се подобри с времето.


 

Повече от един тазов орган могат да се смъкнат едновременно. Най-често това са пикочен мехур, пикочен канал, матка, влагалище, тъкни черва или ректум.

 

Пролапсът на тазовите органи най-често е свързан с бременност и вагинално раждане. Те могат да отслабят и разтегнат мускулите, които поддържат тазовите органи на място. Ако мускулите не се възстановят след раждане, рискът от пролапс нараства. 

 

Други причини за пролапс включват стареене, менопауза, затлъстяване, хронична кашлица, хроничен запек или вдигане на тежести.

 

Пролапсът може да се появи без каквито и да е симптоми. В повечето случаи пациентките съобщават за чувство на натиск от тазовите органи, притискащи вагиналната стена. Друг чест симптом е усещането за пълнота ниско в корема. Може да се наблюдават проблеми с уринирането или изхождането, или болка по време на полов акт.

 

Много жени имат само леки симптоми на пролапс на тазовите органи. Хирургията обикновено се извършва само когато пролапсът засяга ежедневието на пациентката и хирургът смята, че операцията ще помогне.

 

Трябва да се обмисли вариант за хирургична интервенция, ако пролапсът причинява болка, при проблеми с пикочния мехур и червата или ако пролапсът затруднява ежедневните дейности.

 

След операцията органът може да се пролабира отново. Операцията в една част на таза може да влоши пролапса в друга част. Това може да означава, че на по-късен етап ще трябва да направите друга операция.

 

Някои от симптоми могат да се облекчат сами без операция. Подходящите упражнения в домашни условия подсилват мускулатурата на таза.

 

За корекция на генитален пролапс се използват различни видове операции. Видът на операцията зависи от това кои органи са пролабирали.

 

По време на операция за пролапс на пикочния мехур, уретрата, ректума и тънките черва, хирургът прави разрез в стената на вагината. Издърпва се хлабавата или разкъсана тъкан в областта на пролабиращия орган и стената на вагината се укрепва, за да се предотврати повторно свличане.

 

По време на операция за пролапс на вагиналния свод, хирургът прави разрез в стената на вагината. Прикрепя се горната част на влагалището към стената на долната част на корема, към гръбначния стълб в долната част на гърба или към връзките на таза.

 

След такъв тип хирургична интервенция, пациентките се връщат към нормалните си дейности обикновено след около 6 седмици.

 

През първите 3 месеца след операцията ще трябва да бъдете спокойни и да избягвате повдигане на тежести или да стоите продължително време изправени.

 

Може да е най -добре да отложите операцията, ако планирате да имате деца. Напрежението по време на раждането може да доведе до връщане на проблема.

 

Библиография:

https://www.northshore.org/healthresources/encyclopedia/encyclopedia.aspx?DocumentHwid=av1031&lang=en-us#av2279
https://www.northshore.org/healthresources/encyclopedia/encyclopedia.aspx?DocumentHwid=tv1000&lid=69608