Пролактинът е хормон, произвеждан в хипофизната жлеза, наречен така поради ролята му в лактацията. Освен това има и други широкообхватни функции в тялото, от действие върху репродуктивната система до повлияване на поведението и регулиране на имунната система.

 

Пролактинът е хормон, наречен първоначално след функцията му да насърчава производството на кърма (лактация) при бозайници в отговор на кърменето на малки след раждането. Оттогава е доказано, че има повече от 300 функции в тялото. Те могат да бъдат разделени на няколко области: репродуктивна, метаболитна, регулиране на течностите (осморегулация), регулиране на имунната система (имунорегулация) и поведенчески функции.


 

При хората пролактинът се произвежда както в предната част на хипофизната жлеза (преден дял на хипофизата), така и в редица други места в тялото. Лактотрофните клетки в хипофизната жлеза произвеждат пролактин, където той се съхранява и след това се освобождава в кръвния поток. Човешкият пролактин също се произвежда в матката, имунните клетки, мозъка, гърдите, простатата, кожата и мастната тъкан.

 

Един от основните регулатори на производството на пролактин от хипофизната жлеза е хормонът, наречен допамин, който се произвежда от хипоталамуса, частта от мозъка точно над хипофизната жлеза. Допаминът ограничава производството на пролактин, така че колкото повече допамин има, толкова по-малко пролактин се освобождава. Самият пролактин засилва секрецията на допамин, така че това създава отрицателна обратна връзка.

 

Естрогенът е друг ключов регулатор на пролактина и е доказано, че увеличава производството и секрецията на пролактин от хипофизната жлеза. Проучванията показват леко повишение на пролактина в кръвообращението на жените по време на етапите от репродуктивния цикъл, когато нивата на естроген са най-високи. Такъв е и случаят по време и след бременност, тъй като е необходимо по-високо ниво на циркулиращ пролактин, за да започне лактация.

 

В допълнение към допамина и естрогена, цял набор от други хормони могат както да увеличат, така и да намалят количеството пролактин, освободен в тялото, като някои примери са тиротропин-освобождаващ хормон, окситоцин и антидиуретичен хормон.

 

Състоянието, при което в кръвта циркулира пролактин в повишени нива, се нарича хиперпролактинемия. Най-честите причини за хиперпролактинемия включват бременност, лекарства, които намаляват действието на допамин в тялото, недостатъчна активност на щитовидната жлеза и доброкачествени тумори на хипофизата (известни като пролактиноми). 

 

Симптомите могат да включват нежелано производство на мляко, смущения в менструалния цикъл и симптоми, дължащи се на дефицит на естроген (при жените) или дефицит на тестостерон (при мъжете). По-голямата част от пациентите с пролактином могат да бъдат успешно лекувани с лекарства, които имитират действието на допамин. 

 

Състоянието, при което в кръвта циркулира твърде малко пролактин, се нарича хипопролактинемия. Това състояние е много рядко и може да се появи при хора с недостатъчна хипофизна функция.

 

Намаляването на количеството секретиран пролактин може да доведе до недостатъчно производство на кърма след раждането. Повечето хора с ниски нива на пролактин нямат специфични медицински проблеми, въпреки че предварителните данни сочат, че може да имат намален имунен отговор към някои инфекции.

 

Референции:

1. Al-Chalabi M, Bass AN, Alsalman I. Physiology, Prolactin. StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2021. Accessed 2/14/2022.
2. MedlinePlus. Prolactin Blood Test. Accessed 2/14/2022.
3.  MedlinePlus. Prolactin Levels. Accessed 2/14/2022.
4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Prolactinoma. Accessed 2/14/2022.