Прогестеронът е хормон, който се освобождава от жълтото тяло в яйчника. Играе важна роля в менструалния цикъл и поддържането на ранните етапи на бременността.

 

Прогестеронът принадлежи към група стероидни хормони, наречени „прогестогени“ (които са хормони, които имат действие, подобно на естествения хормон прогестерон). Синтетичните хормони, които имат действие, подобно на прогестерона, се наричат „прогестини“. Прогестеронът се секретира главно от жълтото тяло в яйчника през втората половина на менструалния цикъл. Играе важна роля в менструалния цикъл и поддържането на ранните етапи на бременността.


 

По време на менструалния цикъл, когато яйцеклетката се освобождава от яйчника при овулацията (приблизително около 14-тия ден), остатъците от яйчниковия фоликул, който обхваща развиващата се яйцеклетка, образуват структура, наречена „жълто тяло“.

 

Това освобождава прогестерон и в по-малка степен естрадиол. Прогестеронът подготвя тялото за бременност в случай, че освободената яйцеклетка бъде оплодена. Ако яйцеклетката не е оплодена, жълтото тяло се разрушава, производството на прогестерон намалява и започва нов менструален цикъл.

 

Ако яйцеклетката бъде оплодена, прогестеронът стимулира растежа на кръвоносните съдове, които захранват лигавицата на матката (ендометриума) и стимулира жлезите в ендометриума да отделят хранителни вещества, които подхранват ранния ембрион. 

 

След това прогестеронът подготвя тъканната лигавица на матката, за да позволи на оплодената яйцеклетка да се имплантира и помага за поддържането на ендометриума през цялата бременност. По време на ранните етапи на бременността прогестеронът все още се произвежда от жълтото тяло и е от съществено значение за поддържане на бременността и установяване на плацентата. След като плацентата се установи, тя поема производството на прогестерон на около 8-12 седмици от бременността , известно като „лутео-плацентарно изместване“. 

 

По време на бременност прогестеронът играе важна роля в развитието на плода (стимулира растежа на гръдната тъкан на майката, предотвратява лактацията и укрепва мускулите на тазовата стена при подготовката за раждане). Нивото на прогестерон в тялото непрекъснато се повишава по време на бременността, докато настъпи раждане и бебето се роди.

 

Въпреки че жълтото тяло в яйчниците е основното място за производство на прогестерон при хората, прогестеронът се произвежда в по-малки количества и от самите яйчници, надбъбречните жлези и, по време на бременност – от плацентата.

 

Образуването на жълтото тяло се задейства от нарастване на производството на лутеинизиращ хормон от предния дял на хипофизната жлеза. Това обикновено се случва приблизително на 14-ия ден от менструалния цикъл и стимулира освобождаването на яйцеклетка от яйчника и образуването на жълтото тяло от остатъка от фоликула. След това жълтото тяло отделя прогестерон, който подготвя тялото за бременност. Ако яйцеклетката не е оплодена и не е заченат ембрион, жълтото тяло се разпада и производството на прогестерон намалява. 

 

Тъй като лигавицата на матката вече не се поддържа от прогестерона от жълтото тяло, тя се откъсва и настъпва менструално кървене, което бележи началото на нов менструален цикъл.

 

Въпреки това, ако овулиралата яйцеклетка бъде оплодена и даде началото на ембрион, клетките, които заобикалят този ранен ембрион (които са предназначени да образуват плацентата), ще отделят човешки хорионгонадотропин. Този хормон има много подобна химична структура на лутеинизиращия хормон. Това означава, че може да се свързва и активира същите рецептори като лутеинизиращия хормон, което означава, че жълтото тяло не се разгражда и вместо това продължава да произвежда прогестерон, докато плацентата се установи.

 

Референции:

1. Goletiani NV, Keith DR, Gorsky SJ. Progesterone: review of safety for clinical studies.
2. Deligdisch L. Hormonal pathology of the endometrium.