Жените са склонни да поставят нуждите на другите пред своите собствени. Въпреки че това е една от красивите характеристики на жените, тя също е доста тревожна.

 

Отделянето на време за грижа за себе си и провеждането на редовни профилактични гинекологични прегледи ще осигурят оптимално здраве на всяка възраст.


 

Редовните профилактични гинекологични прегледи са препоръчителни за поддържането на репродуктивното и сексуално здраве на жената в норма.
 
Профилактичният преглед (скринингът) представлява периодично посещение, най-често веднъж годишно, при лекар-специалист за установяване на морфологията и функционалната активност на дадена система или орган.

 

Скрининговото изследване се осъществява преди появата на симптоми отстрана на дадената система или орган с цел определяне на риска за заболяваемост, превенция и елиминиране на рисковите фактори, които могат да доведат до възникването на сериозни патологични състояния.

 

Грижата за здравето на жените заслужено получи нарастващо внимание през последното десетилетие.

 

Американският колеж по акушерство и гинекология наскоро сформира експертна група, която да прегледа напредъка в грижите и да направи актуализирани препоръки за оптимално насърчаване на здравето на жените.

 

Тези препоръки включват две основни насоки:

  • Възраст на първото посещение на гинеколог. Първото посещение на гинеколог на млада жена трябва да се извърши на възраст между 13 и 15 години. Това посещение обикновено не включва преглед на таза, но е насочено към обучение в области като, но не само, сексуалност, проблеми с взаимоотношенията, болести, предавани по полов път, растеж и развитие, ваксинации, препоръки за тест/ваксинация, развитие на добри здравословни навици. Това дава на тийнейджърките ранен старт към добро гинекологично здраве.
  • Честота на посещенията. Жените трябва да получават най-малко едно посещение за превантивна грижа годишно, започвайки от юношеството и продължавайки през целия живот, за да се осигури възможност да се обърнат към всички препоръчани превантивни здравни услуги за жени. 

Може би най-известната причина за посещение на гинеколог е изследването на цитонамазка. Цитонамазката е скринингов тест, използван за откриване на предракови и ракови цервикални клетки. През 2012 г.

 

Американското дружество за колпоскопия и цервикална патология, заедно с други професионални организации, прегледаха и ревизираха насоките за адресиране на скрининга за рак на шийката на матката и протоколите за цитонамазка. Предвид актуализираните изследвания за ролята, която човешкият папилома вирус (HPV) играе при проблеми с шийката на матката, някои препоръки се промениха значително – включително честотата на цитонамазките.

 

На най-основно ниво, новите препоръки гласят, че жените между 21-29 години трябва да си правят цитонамазка на всеки 3 години, а жените на възраст 30-65 трябва да се подлагат на изследването на всеки 3-5 години. Въпреки че не всяка жена се нуждаете от този скринингов тест на годишна база, все пак трябва да посещава своя гинеколог веднъж годишно за други важни здравни прегледи.

 

Превантивната медицина е най-доброто лекарство в помощ откриването на потенциални проблеми и рискови фактори за женското здраве. Такива заболявания са:

  • Рак на гърдата;
  • Болест на костите/остеопороза;
  • Заболяване на пикочния мехур;
  • Болести, предавани по полов път.

Гинекологът ще проведе тазов преглед, за да се види състоянието на матката, шийката на матката, фалопиевите тръби, яйчниците и пикочния мехур, за да идентифицира евентуални опасения.

 

Пациентите често трябва да променят своя метод за контрол на раждаемостта или да променят дозите.

 

Приемът на противозачатъчни, който не е добре контролиран, може да изложи жените на риск от непланирана бременност.

 

Референции:

1. National Center for Health Statistics, Centers for Disease Control and Prevention. National Ambulatory Medical Care Survey: 2012 state and national summary tables. http://www.cdc.gov/nchs/data/ahcd/namcs_summary/2012_namcs_web_tables.pdf. Accessed January 17, 2017.
2.U.S. Preventive Services Task Force. Screening for cervical cancer: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Ann Intern Med. 2012;156(12):880-91, W312.
3.    U.S. Preventive Services Task Force. Screening for chlamydia and gonorrhea: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Ann Intern Med. 2014;161(12):902-10.