Вагиналните гъбични инфекции могат да са причина за сърбеж и парене в гениталната област или поява на необичайно вагинално течение. При много пациентки се наблюдава и възпаление на външните полови органи - например срамните устни. В много случаи обаче вагиналните гъбични инфекции не причиняват никакви симптоми.

 

Характерните симптоми на вагинална гъбична инфекция са сърбеж, неприятно усещане за парене и болка в гениталиите. Лигавиците, покриващи влагалището, се зачервяват и по тях се появява специфично белезникаво покритие. Симптомите могат да се влошат няколко дни преди началото на менструацията. При разпространение на възпалението към външните полови органи - например срамните устни, също се наблюдава зачервяване и оток


 

Вагиналните гъбични инфекции често водят до поява на вагинално течение с белезникаво-жълт цвят. То може да има различна консистенция и обикновено няма специфична миризма. В някои случаи течението е воднисто или се отделя на под формата на малки бучки. Половият акт може да бъде болезнен - диспареуния при наличие на гъбична инфекция.. При засягане и възпаление на пикочния канал се наблюдава и болка и дискомфорт при уриниране.

 

Вагиналните гъбични инфекции обикновено се причиняват от гъбичките от вида Candida и по-специално от Candida albicans. Тези гъбички са обичайни обитатели по лигавицата, която покрива влагалището. Числеността на популациите им, обаче, обикновено е малка, поради което те не предизвикват инфекции.

 

Здравословният баланс на микробиома във влагалището в някои случаи се нарушава – например при бременност или прием на някои терапевтични следства.

 

Някои заболявания повишават риска от поява на вагинални гъбични инфекции. Те включват диабет и други заболявания, които отслабват ефективната имунната защита. Приемът на някои терапевтични средства също могат да увеличат риска. Такива са антибиотици, кортикостероиди, хормонална терапия, лъчетерапия и химиотерапия. Други фактори, които повишават риска от вагинални гъбични инфекции, включват стрес, използване на измивни средства за интимна хигиена с неподходяща формула, носене на друхи от синтетични тъкани.

 

Гликогенът служи като хранителен субстрат за гъбичките във влагалищния епител. Наблюдава се връзка между фазата на менструалния цикъл и риска от развитието на вагинални гъбични инфекции, което се влияе от нивата на естрогена. При повечето жени се развиват регулярно такива инфекции или по-конкретно по време на лутеалната фаза на менструалния цикъл. Когато нивата на естроген се понижат по време на менструация, симптомите често отшумяват. При жените, които приемат орални контрацептиви, и тези в постменопауза, които приемат хормонална заместителна терапия, се наблюдава повишена склонност от развитие на вагинални гъбични инфекции. Приемът на орални контрацептиви повишава нивото на гликогена във влагалището, което осигурява по-благоприятни условия за растеж и развитие на гъбичките от вида Candida. Вътрематочните контрацептивни средства също компрометират естествената защита на влагалището срещу инфекции.

 

При пациентките с диабет тип 2 се наблюдава повишен риск от развитие на гъбични инфекции. Този риск се увеличава, когато нивата на глюкозата в кръвта надвишават референтните стойности. Хипергликемията - високи нива на кръвна захар води до повишена адхезия и растеж на гъбичките и причинява увреждане на защитните механизми на гостоприемника. Гъбичките от вида C. albicans притежават повърхностен протеин, влияещ се от нивата на глюкозата, който опосредства адхезията им към епителните клетки във влагалището, а увеличаването на количествата от този протеин нарушава естествените имунни защитни механизми.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7712750/