Вагиналната сухота е част от генитоуринарния синдром на менопаузата. Състоянието се влошава с напредване на възрастта и прогресира при менопауза. Причините могат да бъдат намалена секреторна функция на вагиналния епител, който е свързан с понижено кръвоснабдяване на влагалището, изтъняване на лигавицата, промени в микробиома и възпалителни процеси.

 

Вагиналната сухота може да се изявява и с дразнене, сърбеж или парене извън полов акт. При много жени се наблюдава нарушаване в лубрикацията по време на сексуален контакт и вагиналната сухота може да доведе до болезнен полов акт, понижено либидо и сексуална удовлетвореност. Преходът към менопауза е ключов етап от стареенето на половата система. Цикличното изменение и покачването на нивата на естрадиола през премопаузата, последвани от значително променящи се нива на този хормон през перименопаузата водят до съществени изменения в половата система. Ниските нива на естрадиол и постепенното отдапане на неговите функции са свързани с повишена честота на вагинална сухота.


 

Напредването на менопаузата и съпътстващите я изменения, както и предизвиканата менопауза поради хирургични интервенции - при отстраняване на матката и яйчниците, както и тревожността са все фактори, които влияят на вагиналната сухота. Тревожността е единственият модифицируем фактор в съчетание с честотата на половите контакти. Установено е, че при пациентки с по-ниски нива на тревожност се наблюдава по-малка честота на вагинална сухота. По-тежките форми на тревожност са свързани с по-изразена вагинална сухота при пациентки, които имат по-ниска честота на сексуалните контакти.

 

Краткотрайните промени в серумните концентрации на естрогена нямат значително влияние върху риска от развитие на вагиална сухота. Те се наблюдават и извън менопаузата. Тези промени не оказват влияние върху действието на хормона върху епитела на влагалището. Все още не може да се определи точното влияние на нивата на естрадиола в ранната фоликуларна ваза на пре- и перименопаузалния период върху секрецията на жлезите във влагалището. Установено е, че водещо значение за вагиналната сухота има напредването на менопаузата и съпътстващите я комплексни фактори, каквито са психосоциалните промени. Депресията също води до понижено сексуално желание. Тревожността, от своя страна, променя лубрикацията на влагалището, понижава либидото, емоционалната и физическата удовлетвореност.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136974/