Уринарна инконтиненция е всяко нежелателно или неволево изпускане на урина от пикочния мехур, което не може волево да се контролира. Счита се за здравословен проблем, ако се наблюдава редовно. Статистически жените има по-голяма вероятност да развият това състояние от мъжете.


Заболяването засяга над 200 милиона жени по света. Грешно е схващането, че уринарната инконтиненция е неизбежно вследствие на остаряването. Рискът от развитие на инконтиненция нараства с възрастта, но може да се наблюдава и при по-младите.

 


Инконтиненцията е често срещана и води до смущение и неудобство. Главната причнина, поради която много хора избягват лечение, е неудобството от обсъждането на инконтиненцията с лекар.

 

Ако това състояние влошава качеството на живот, е важно да се потърси медицинска помощ. В повечето случаи инконтиненцията е предотвратимо състояние, което може да се лекува с различни методи. Тук се включват упражнения за тазовото дъно, медикаментозно или оперативно лечение. Акушер-гинекологът е специалистът, с който може да обсъдите кое е най-подходящото за вас лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Сред най-често срещаните причини за уринарна инконтиненция са:

 • Хормонална недостатъчност;
 • Слаба мускулатура на тазовото дъно;
 • Неврологична дисфункция на долните пикочни пътища;
 • Инфекции на пикочните пътища;
 • (При мъжете: доброкачествено уголемяване на простатата)

 

Сред най-срещаните рискови фактори са:

 • Операция на таза;
 • (Операция на простатата при мъжете)
 • Раждане;
 • Менопауза.

 

Съществуват няколко типа инконтитенция

 • Стрес инконтиненция – среща се около 2/3 от гинекологично болните - е изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежести. Наблюдава се при състояния, които водят до отслабване на мускулатурата и фасциите на тазовото дъно – най-често при бременност, раждане, менопауза, хистеректомия.
 • Синдром на свръхактивен пикочен мехур е сбор от симптоми, които най-често включват неотложни позиви за уриниране и много често уриниране. Възниква внезапен и силен позив за уриниране, който в рамките на секунди води до изпускане преди стигането до тоалетната.
 • Преливна инконтиненция е непрекъснато капене на урина вследствие на препълнен пикочен мехур. Възниква при невъзможност на пикочния мехур да преодолее съпротивлението на уретрата. Може да настъпи при диабетна невропатия, травми на гръбначния стълб и други, когато е отслабена нервната стимулация към мускула на пикочния мехур, включително и терапия с антихолинергици. Камъни в пикочния мехур, (у мъже простатна хиперплазия), у жени миомни възли или тумори от друг произход в малкия таз, както и генитален пролапс, също могат да индуцират този тип незадържане на урина. 
 • Функционална инконтиненция. При нея отсъства патология на отделителната система. В този случай състояния като деменция, трудна подвижност, нарушено зрение или тежки форми на депресия не позволяват на пациента да осъзнае позива и да стигне до тоалетната.
 •  Смесена инконтиненция настъпва, когато е налице клинична картина на няколко от споменатите типа. Най-често се комбинират първите два.

Някои напитки, медикаменти или инфекция на уринарните пътища могат да предизвикат временни проблеми със задържането на урина. Такива са например алкохолът, кофеин-съдържащите и газираните напитки, приемът на голямо количество вода.

 

Дехидратацията също може да предизвика такива симптоми, тъй като води до отделянето на концентрирана урина – дразнител за пикочния мехур.

 

Успокоителни, антидепресанти, диуретици, миорелаксанти и други медикаменти могат да бъдат причина за неволно изпускане.

 

Циститът също дразни лигавицата на пикочния мехур и освен до често уриниране и парене, може да доведе до незадържане.