Менструалният цикъл се влияе от различни външни и вътрешни фактори, които могат да нарушат неговата продължителност и регулярност. Основните причини за това може да са:

 • Хранителни разстройства - булимия, анорексия нервоза и прекомерно физическо натоварване. Установено е, че жените, които си налагат строги диетични ограничения, са засегнати от нарушения в менструалния цикъл и имат повишен риск от нарушения в плодовитостта. Телесното тегло, начинът и режимът на хранене до голяма степен обуславят хормоналния баланс на яйчниците.
   
 • Психологически фактори - депресия, нарушения на съня, стрес също могат да нарушат менструалния цикъл. Състоянието се влошава, ако стресът също е свързан с прекомерна консумация на кафе, тютюн или канабис.
   
 • Прием на определени лекарства: това се отнася особено за някои невролептици и антихистамини, които повишават нивото на пролактин и по този начин предотвратяват настъпване на менструацията. Някои лекарства, съдържащи прогестини, намаляват менструалния поток и понякога могат да причинят аменорея - липса на менструация.

Кои са специфичните промени в менструалния цикъл?

Нарушена редовност на менструацията,  между 6 седмици и 2 месеца и половина между два цикъла и прекомерното окосмяване и акнето са свързани със синдром на поликистозните яйчници - все по-често срещано заболяване, което се дължи на повишеното излагане на химикали и вещества, нарушаващи функциите на ендокринните жлези в тялото.


 • Менструация, която настъпва по-често и е свързана с по-обилно кръвотечение, болки в долната част на корема по време или извън менструацията - това може да се признаци на заболявания матката: полип, миома или дори рак на матката.
   
 • Липса на менструация - аменорея и отделяне на мляко от млечните жлези могат да бъдат признаци на пролактинов аденом - доброкачествен тумор на хипофизната жлеза.
   
 • Дисфункции на щитовидната жлеза, хипоталамуса или хипофизната жлеза, нарушена функция на яйчниците или прекомерно производство на мъжки полови хормони също могат да доведат до нередовен цикъл.
   
 • Нарушената регулярност на менструацията, съпроводена с горещи вълни, е признак на менопауза. Преди окончателното спиране на менструацията може да минат няколко месеца или дори години, през които яйчниците продължават да отделят хормони, макар и нередовно. След това менструалните цикли се нарушават, нарушава се тяхната продължителност и времето между два зикъла. Наличието на горещи вълни, дори при все още млади жени, може да насочи диагнозата към перименопауза или дори ранна менопауза.

Референции:
https://www.doctissimo.fr/html/sexualite/hygiene-feminine/articles/sa_5683_cycles_irreguliers.htm