Кандидозите са едни от най-честите видове вагинални инфекции. Инфекцията с дрожди се причинява от Candida, гъбички, намиращи се в нормалната вагинална флора. Въпреки това, когато балансът на бактерии и дрожди във вагината е нарушен, дрождите могат да “вземат превес” и това от своя страна да доведе до изява на клинични симптоми.

 

Гъбичните инфекции създават голям дискомфорт, което означава, че хроничните или повтарящи се инфекции с дрожди са още по-дразнещи. 


 

Възможно ли е стресът да е отключващ фактор при често повтарящите се гъбични инфекции?

Прекомерният растеж на Candida може да се дължи на редица фактори. Но стресът за продължителен период от време, предизвиква производството на повишени нива на кортизол, хормон, който може да отслаби имунната система и едновременно с това да доведе до повишени нива на кръвната захар.

 

И тъй като гъбичките се хранят със захар, кандида може да расте по-бързо от нормалното. 

 

Няма клинични доказателства, свързващи стреса с повишеният риск от развитие на гъбични инфекции.

 

Въпреки това, стресът може да промени начина, по който тялото ви реагира на инфекциите и обикновено прави инфекциите по-трудни за лечение.

 

С други думи, това може да не причинява инфекцията, но стресът може да е причината да се задържи по-дълго.

 

Промените в рН на влагалището могат да увеличат растежа и наличието на кандида във влагалището, което води до изява на симптоми като сърбеж, парене и обилен влагалищен флуор. 

 

Други възможни причини за вулвовагините са лечнието с антибиотици, повишен прием на захар, дисбалансиран микробиом на червата. Бременните жени, жените които използват хормонални контрацептиви или имат отслабена имунна система, също могат да бъдат по-податливи на вагинална кандидоза.

 

Какви са начините за предотвратяване на гъбични инфекции?

1. Прием на пробиотик

 

Справянето с основната чревна дисфункция и дисбаланс може да помогне за намаляване на инфекциите с Candida. Приемането на висококачествен пробиотик е един от начините за поддържане на здравето на червата и следователно на вагиналното здраве. Съществуват и вагинални пробиотици, специално насочени към балансирането на вагиналния микробиом. 

 

2. Подходящо бельо

 

Памучното бельо е съставено от по-дишащи тъкани в сравнение с другите материи, което може да поддържа циркулацията на въздуха и да предотврати натрупването на влага.

 

3. Използвайте подходяща козметика

 

Един начин за предотвратяване на гъбични инфекции е да се уверите, че не използвате да е сапун или измивни препарати с агресивни съставки. Препоръчва използването на неароматен, мек сапун или измиваща пяна, за да се предотвратят всякакви нежелани реакции, които могат да доведат до инфекция.

 

Излагането на влагалището на дразнещи химикали може да причини вагинален сърбеж. Тези дразнители могат да предизвикат алергична реакция, която води до поява на сърбящ обрив в различни области на тялото, включително влагалището. 

 

Честите химически дразнители включват сапун, мехурчета за вана, женски спрейове, душ гел, локални контрацептиви, кремове, мехлеми, перилни препарати, омекотители, или ароматна тоалетна хартия.

 

4. Ограничете приема на преработени храни и захари

 

Консумацията на добре балансирана диета и приема на много вода също могат да помогнат за предотвратяване на гъбични инфекции. Част от това може да включва ограничаване на преработените храни и захари, които „хранят” дрожди в червата и влагалището. 

 

Библиография:

https://cwcob.com/womens-health-news/stress-and-yeast-infections/