Приблизително 1 на всеки 1000 жени на възраст между 15 и 29 години и 1 на всеки 100 жени на възраст между 30 и 39 години са засегнати от преждевременна яйчникова недостатъчност, наричана още ранна менопауза. 

 

Преждевременната недостатъчност на яйчниците е загуба на функцията на яйчниците при жени под 40-годишна възраст. Жени в ранна менопауза не овулират, т.е. не отделят яйцеклетка всеки месец. Тази загуба може да се дължи на по-малко от нормалното количество фоликули или дисфункция на яйчниците.


 

Всяка жена се ражда с около 2 милиона яйчникови фоликули. До достигане до пубертета остават около 300 000 - 400 000. Тези фоликули имат съществено значение за оплождането, тъй като узряват до годни за оплождане яйцеклетки, които се отделят по време на овулация. 
300 000 фоликула могат да звучат като голям брой, но, всъщност, не всеки фоликул става зряла яйцеклетка. 

 

Когато започне менструалният цикъл, нивата на естрадиол са ниски. Хипоталамусът (който отговаря за нормалното поддържане на хормоналните нива) изпраща съобщение до хипофизната жлеза, която от своя страна води до повишаване нивата на фоликулостимулиращия хормон.

 

Този фоликулостимулиращ хормон води до отделяне на зряла яйцеклетка. След узряване на фоликула започва отделяне на естроген. Естрогенът от своя страна изпраща съобщение до хипоталамуса да спре производството на фоликулостимулиращ хормон.

 

Ако фоликулите не узреят и не произведат естроген, за да се стопира производството на фоликулостимулиращ хормон, той ще продължи да се произвежда и ще повиши нивата си в кръвта.

 

След като нивата на естроген са достатъчно високи, хипоталамусът и хипофизната жлеза „знаят”, че има зряла яйцеклетка. Следва отделяне на лутеинизиращ хормон.

 

В рамките на 24-36 часа след нарастване нивата на лутеинизиращ хормон зрялата яйцеклетка се отделя и е готова за оплождане.

 

През този период нивата на прогестерон се повишават, за да подготвят маточната лигавица за имплантиране на оплодена яйцеклетка. Ако оплождане не настъпи, нивата на хормоните намаляват и маточната лигавица започва да се отделя.

 

Менопаузата обикновено настъпва средно около 51-годишна възраст. Преждевременната яйчникова недостатъчност може да настъпи на всяка възраст, най-често около 27 години.

 

При жени с ранна менопауза може да се наблюдават дисфункционални фоликули и при съответната пациентка може да се има менструално кървене, което през повечето време не е редовно.

 

Симптомите на преждевременната овариална недостатъчност могат да включват: нередовна менструация (различна продължителност на кървене или промяна на притока), горещи вълни, нощно изпотяване, намаляване на сексуалното желание, раздразнителност, болка при полов акт, влагалищна сухота.

 

При някои жени дисфункцията може да се открие единствено при изследване нивата на фоликулостимулиращия хормон. 

 

За съжаление, при повечето пациентки причината за състоянието остава неизвестна. Има обаче някои заболявания, които могат да повишат риска, а именно:

  • Автоимунно разтройство;
  • Генетично заболяване;
  • Тотална хистеректомия;
  • Синдром на Търнър;
  • Вирусна инфекция;
  • Недостатъчна секреция на гонадотропин;
  • Хранителни разтройства

 

Източник:

americanpregnancy.org/womens-health/premature-ovarian-failure/