Хранителните добавки, предназначени за облекчаване на предменструалния синдром, са малко и съдържат различни съставки, чиято ефективност в повечето случаи не е напълно доказана.

 

Гинко билоба


Чрез действието си върху кръвообращението, екстрактите от листа на гинко билоба могат да облекчат болката в гърдите, свързана с предменструалния синдром - ПМС.

 

Омега-6 мастни киселини

Омега-6 мастните киселини и по-специално гама-линоленова киселина (GLA), често се включват в хранителни добавки, предназначени за облекчаване на ПМС.

 

Прилагат се и масла от пореч и вечерна иглика, богати на омега-6 мастни киселини. 

 

Витамин В6

Ефективността на витамин В6 при предменструални разстройства е доказана в едно проучване и предстои допълнително да бъдат изяснени механизмите на действие.

 

Калций

Няколко малки проучвания предполагат, че приемът на калций може да бъде ефективен за облекчаване на ПМС. 

 

Магнезий

Няколко проучвания показват, че магнезият може да повлияе на менструалната болка и предменструалните симптоми.

 

Скорошно проучване също предполага, че съвместният прием на магнезий и витамин В6 би бил по-ефективен от приемането на тези две вещества самостоятелно. 

 

Витамин Е

Две малки проучвания са установили относителната ефективност на витамин Е върху предменструалните симптоми. 

 

Важна е и консумацията храни, които го съдържат, като растителни масла, маслени сушени плодове, семена, яйчен жълтък или пшеничен зародиш.

 

Целомъдрено дърво

Скорошно плацебо-контролирано проучване, проведено с участието на 175 жени, е показало, че екстракти от плодовете на средиземноморското растение целомъдрено дърво - Vitex agnus castus, облекчават предменструалните симптоми.

 

Екстрактите от целомъдрено дърво се предлагат на пазара в течна форма, съдържащи стандартизирани нива на агнузид и кастицин, веществата, за които се смята, че са отговорни за тези ефекти.

 

При прием на целомъдрено дърво има риск от взаимодействие с определени лекарства, по-специално орални контрацептиви.

 

Има ли риск от прием на добавки за облекчаване на предменструалния синдром?

Пациентите, които страдат от епилепсия, както и тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, не трябва да приемат гинко билоба.

 

Приемането на калций в големи количества - повече от 5000 mg на ден може да доведе до образуване на камъни в бъбреците при някои пациенти.

 

В допълнение, калциевите хранителни добавки не трябва да се приемат с антибиотиците от семейството на циклините и хинолоните, както и с препарати, съдържащи хормони на щитовидната жлеза.

 

Богатите на магнезий добавки трябва да се избягват при бъбречна недостатъчност.

 

Подобно на калция, магнезият не трябва да се приема едновременно с циклинови и хинолонови антибиотици.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/sexualite-contraception/troubles-regles/complements-alimentaires.html