Обикновено около 7-10 дни преди настъпването на менструация и няколко дни след началото ѝ повечето жени изпитват неприятни симптоми, като честа смяна на настроенията, раздразнителност, уморяемост, подуване на корема, болезнени гърди. Поведенческите, емоционалните и физическите промени преди настъпване на менструация се означават като предменструален синдром (ПМС).

 

При много малка част от жените, 3-8%, промените в настроението около месечния период са много по-тежки и осезаеми. Наблюдава се отчаяние, стигащо до депресия, загуба на желание за живот, за извършване на нормални ежедневни дейности, за контакт с близките си хора. Това състояние, при което се наблюдава повишен интензитет относно изявата на предменструалните симптоми, се нарича предменструално дисфорично разстройство (ПМДР).  


 

Предменструалният синдром и предменструалното дисфорично разстройсто се характеризират със сходство в симптоматиката си. Наблюдават се промени в емоционалното състояние, изразяващи се с раздразнителност, гняв, отчаяние, безпричинен плач, депресия. Проявява се и физическа симптоматика – главоболие, отпадналост,болезнени и чувствителни гърди, подуване на корема, болки в мускулите. Разликата между двете състояния е в силата на проява на симптомите, най-вече на тези, повлияващи емоционалното състояние на жената. За предменструалното дисфорично разстройство е характерно чувството за безнадежност, дълбока отчаяност и загуба на желание за живот. При него депресията може да се задълбочи до такава степен, че да доведе до поява на суицидни мисли. 

 

Различаването на предменструалното дисфорично разстройство от предменструалния синдром е трудно. Не съществуват изследвания, чрез които да се постави диагноза. За да може гинекологът да постави диагноза предместруално дисфорично разстойство, е нужно пациентката ежедневно, в продължение на поне два месечни цикъла, да записва в таблица промените в настроенията си, както и техния интензитет. По време на пролиферативната фаза от месечния цикъл, между менструацията и настъпването на овулация, при пациентката ще се наблюдава период, при който ще липсва характерната симптоматика.

 

Причините за предменструалния синдром и предменструалното дисфорично разстройство не са напълно изяснени, но се предполага, че една от основните причини е промяната в хормоналните нива по време на месечния цикъл. Според последни проучвания при пациентки с предменструални симптоми не се открива хормонален дисбаланс, а единствено чувствителност към промените в нивата на хормоните през различните фази на месечния цикъл.

 

Установено е, че промените в нивата на естроген и прогестерон влияят на серотонинергичната, норадренергичната и допаминергичната невротрансмисия. Основна роля в патогенезата на предменструалния синдром и предменструалното дисфорично разстройство има серотонинергичната медиация. При пациентки с предменструално дисфорично разстройство се открива намалена плътност на серотониновите рецептори, което води до по-силно изразената предменструална симптоматика.

 

Друга причина за предменструалното дисфорично разстройство се предполага, че е недостигът на ГАМК-ергична инхибиция в малкия мозък. Гама-аминомаслената киселина е основният инхибиторен медиатор в централната нервна система (ЦНС). При едно от проучванията е използвана позитронно-емисионна томография (ПЕТ) за определяне на церебралния метаболизъм на глюкозата и настроенията при жени с и без постменструално дисфорично разстройство. Установена е повишена малкомозъчна активност по време на лутеалната фаза при жени с ПМДР, което съвпада с влошаването на предменструалната симптоматика.

 

Терапия

Поради депресивните симптоми за лечение на предменструално дисфорично разстройство се предписват антидепресанти от групата на селективните инхибитори на серотониновия реъптейк (SSRI). Има няколко метода за дозировка и начин на приемане – могат да се приемат всеки ден, да се приемат единствено по време на лутеалната фаза на месечния цикъл (последните 14 дни) или да се приемат всекидневно с увеличаване на дозата по време на лутеалната фаза. 

 

Друга алтернатива за лечение са оралните контрацептиви – инхибирането на овулацията подобрява предменструалната симптоматика. Противозачатъчно, съдържащо етинил естрадиол и дросперидон, е одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) за лечение на ПМДР.

 

Установено е, че лекарствени препарати, съдържащи екстракт от Аврамовото дърво (Vitex agnus cactus), могат да облекчат предменструланите симптоми. Основните съставки на Аврамовото дърво са флавоноиди, иридиодни гликозиди и терпеноиди. Действа върху хипофизната жлеза, стимулирайки отделянето на лутеинизиращ хормон (LH), като по този начин повишава нивата на прогестерон по време на лутеалната фаза и облекчава симптомите на предменструалния синдром. Оказва действие и върху нивата пролактина, като ги понижава. Именно повишените нива на пролактин са една от причините за месечно неразположение и за болезнени гърди. 

 

Предменструалното дисфорично разстройство е състояние, което не бива да се пренебрегва. Освен терапия с антидепресанти или противозачатъчни, промяната в начина на живот, здравословното хранене, осигуряването на достатъчно сън, прием на калций, магнезий, витамин В6, могат да подобрят в известна степен състоянието и да облекчат симптомите.