Хиперандрогенизмът - повишеното количество на мъжки полови хормони - андрогени в кръвта се свързва с развитието на различни състояния и симптоми. Някои от тях са:

Овариална дистрофия

Това състояние води до развитие на синдром на поликистозните яйчници, който засяга около 1 на 10 жени. Често заболяването се открива още в юношеска възраст, когато се наблюдават повишено окосмяване, тежко акне или в по-късна възраст, когато се наблюдава безплодие. Излишъкът от тестостерон, произвеждан от яйчниците, нарушава развитието на яйчниковите фоликули, които не узряват достатъчно, за да могат да отделят яйцеклетки. Това се проявява с нарушения на менструалния цикъл или дори липса на менструация - аменорея.


 

Вродена надбъбречна хиперплазия

Това рядко генетично заболяване е свързано с нарушена регулация на функциите на надбъбречните жлези и се характеризира по-специално с свръхпроизводство на мъжки хормони и недостатъчно производство на кортизол - хормон, който има ключова роля в метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините. В този случай хиперандрогенизмът се характеризира с умора, хипогликемия - ниско ниво на кръвна захар и спад на кръвното налягане. Това заболяване се проявява още след раждането, но някои по-леки форми се наблюдават и в по-напреднала възраст. 

 

Тумор на надбъбречната жлеза

Макар и рядко, туморът на надбъбречната жлеза може да доведе до прекомерна секреция на мъжки хормони, но също и на кортизол. Високите нива на мъжки полови хормони - хиперандрогенизъм се придружават от хиперкортицизъм или синдром на Кушинг, който може да е причина за високо кръвно налягане.

 

Менопауза

Производството на женски полови хормони е силно намалено, поради което се проявяват ефектите на мъжките полови хормони. Това води до нарушен хормонален баланс и дисрегулация на функциите на ендокринните жлези, които са свързани със значителни признаци на вирилизация - проява на мъжки полови белези и характеристики. Клиничният преглед, свързан с оценка на нивата на хормоните, може да потвърди диагнозата. Ултразвуковото изследване на яйчниците и надбъбречните жлези също е подходящ подход за поставяне на диагнозата.

 

Какви са симптомите на хиперандрогенизма?

  • Хирзутизъм - повишено окосмяване, преди всичко, космите се появяват в области на тялото, които обикновено не са окосмени при жените - лице, гърди, корем, долна част на гърба, седалище, вътрешна част на бедрата, което може да има значителни психологически и социални последици;
  • Акне и себорея - мазна кожа;
  • Мъжки тип оплешивяване, с по-изразена загуба на коса в горната част на скалпа или слепоочията;
  • Нарушения на менструалния цикъл, с липса на менструация - аменорея или дълги и нередовни цикли;
  • Уголемяване на клитора - клиторомегалия и повишено либидо;
  • Загрубяване на гласа;
  • Повишаване на мускулната маса=

Когато е много изразен, хиперандрогенизмът може да доведе до други дългосрочни усложнения:

  • Метаболитни усложнения: свръхпроизводството на мъжки хормони насърчава наддаването на тегло и развитието на инсулинова резистентност. Следователно това състояние се свързва с повишен риск от затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания;
  • Гинекологични усложнения, включително повишен риск от рак на ендометриума.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=hyperandrogenie-exces-hormones-masculines