Менопаузата е нормално настъпващ физиологичен период от живота на всяка жена, който бележи край на репродуктивните възможности и на функцията на яйчниците и се изразява клинично с липса на менструален цикъл. Според проучвания сред жените в Европа менопаузата настъпва на възраст между 47 и 50 години. За менопауза говорим, когато е налице естрогенов дефицит и липса на менструален цикъл за период от поне една година.

 

Периодът на менопауза се предшества от перименопауза – период от около 10 години преди постоянната липса на менструация, по време на който се наблюдават изменения в менструалния цикъл и неговата продължителност, регулярност, обилност и др. През този период е нормално да се наблюдават леки маточни кръвотечения, които се обясняват с хормоналния дисбаланс и прехода към менопауза. Появата на кървене след настъпване на менопауза не е нормално явление и се означава с термина постменопаузално кървене.


 

Тъй като постменопаузалното кървене винаги е патологично, е задължително да потърсите лекарска помощ и да откриете причината, която се крие зад появата му. Причините, които могат да доведат до кървене след менопауза, са доста разнообразни, като най-тежката от тях е наличието на малигнен процес. Установено е, че в 90 % от случаите постменопаузалното кървене не е свързано с развитието на карцином, но изключването му в хода на процеса на диагностициране е задължително.

 

Като най-честа причина за появата на постменопаузално кървене се смята развитието на постменопаузален атрофичен вагинит. Това състояние се дължи на естрогенов дефицит, поради който намалява продукцията на колагенни и еластични влакна, както и пролиферацията на епителни клетки на маточната лигавица. Резултатът е изтъняване на маточната лигавица, съпроводено от вагинална сухота поради намалена слузна продукция. Постменопаузалният атрофичен вагинит може да доведе до поява на болка и кървене след полов акт.

 

Други основни причини за кървене след настъпване на менопауза са ендометриалните и цервикалните полипи, както и маточните фиброиди. Полипите и маточните фиброиди са доброкачествени образувания, които могат да доведат до неправилни маточни кръвотечения. При жени на хормон-заместителна терапия също може да се наблюдава постменопаузално кървене. Приемът на синтетични естрогени предизвиква разрастване и задебеляване на маточната лигавица, наречено ендометриална хиперплазия. Ендометриалната хиперплазия е преканцерозно състояние, което трябва да се наблюва и третира внимателно, тъй като може да прогресира до карцином. Антикоагулантната терапия, както и терапията с тамоксифен при карцином на гърдата, също могат да доведат до маточни кръвотечения.

 

Други по-редки причини, които могат да причинят постменопаузално кървене, са:

  • Боледуване от полово преносима болест, най-често хламидиална инфекция или гонорея;
  • Възпаление на маточната лигавица (ендометриума);
  • Травма в областта на тазовата кухина.

 

Рядка, но възможна причина за кървене след настъпване на менопауза, е развитието на карцином на матката, маточната шийка или вагината.

 

При поява на постменопаузално кървене посещението при акушер-гинеколог е задължително. За диагностициране причината за кървене се използват различни методи. Започва се чрез класическо тазово изследване с оглед на външни и вътрешни гениталии, съчетано с трансвагинална ултрасонография. С помоща на ултразвуково изследване могат да се детектират образувания като маточни полипи и фиброиди. Ако този метод не е достатъчно информативен, се преминава към следващ – сонохистерография. Сонохистерографията е специално ултразвуково изследване, при което в маточната кухина се въвежда физиологичен разтвор за по-добра визуализация.

 

По-инвазивно диагностично-лечебно изследване е хистероскопията. При нея под анестезия в маточната кухина на пациентката се въвежда хистероскоп. По време на изследването може да се вземе ендометриална биопсия за тестване за ендометриална хиперплазия и карцином. За установяване на ендометриална хиперплазия се използва и метода дилатация и кюретаж, при който се част от ендометриума се изследва за хистологични изменения.

 

Лечението на постменопаузалното кървене зависи от причинителя му:

 

1. Оперативна хистероскопия за премахване на маточни полипи и маточни фиброиди. За отстраняването им може да използва също емболизация на маточната артерия, ендометриална аблация или пълно отстраняване на матката (хистеректомия).

 

2. Хормонална терапия при постменопаузален атрофичен вагинит. Терапията може да бъде системна или локална, която се предпочита. Локалните естрогени могат да бъдат под формата на вагинални таблетки, вагинални пръстени или вагинални кремове. Предпочитат се пред системните естрогени, които повишават риска от тромбози, ендометриална хиперплазия, карцином и др. Може да се приложи и терапия само с прогестин за лечение на ендометриална хиперплазия.

 

3. Лечебен кюретаж при пациентки с ендометриална хиперплазия – хиперплазирата част от ендометриума се кюретира и се изпраща за хистологично изследване. Ако хиперплазията е тежка се налага хистеректомия.

 

4. Хистеректомия, съчетана с химио- и лъчетерапия при карцином на матката, маточната шийка или вагината.

 

5. Контрол върху антикоагулантната терапия.

 

6. Антибиотично лечение на подлежаща сексуално-трансмисивна инфекция.

 

Постменопаузалното кървене е патологично състояние, чиято причина е нужно да бъде установена. В повечето случаи появата му е сврързана с леки и доброкачествени заболявания, но в до 10 % от случаите може да се касае за малигнен процес.