Положението на матката в малкия таз се поддържа от структури,които осигуряват срединното и положение. При изпразнен пикочен мехур, матката е разположена с нейното тяло – фундус върху него. Зад матката е разположено Дъгласовото пространство.
 
От важно значение в акушеро-гинекологичната практика са ъглите които тялото на матката сключва с оста на влагалището и с тази на маточната шийка. При по-голямата част от жените матката и влагалището сключват тъп ъгъл, който е отворен напред, означава се като антеверзио. Ъгълът, който маточното тяло сключва с маточната шийка също при голяма част от жените е отворен напред и се означава като антефлексио. 
 
Обикновено положението на матката се определя по време на рутинен гинекологичен преглед. При наличие на отклонение в положението е необходимо да се направи обстоен преглед за да се определи причината за промяната. 
 

Причини за промяна в положението на матката

 
  • Антепозицио – изместване на матката напред в тазовата кухина към симфизата
  • Ретропозицио – изместване на матката назад в тазовата кухина 
  • Латеропозицио – изместване на матката на страни в тазовата кухина. Отклонението може да бъде съответно в ляво или в дясно.
 
Най-честите причини за промяна в положението на матката са свързани с развитие на възпалителен процес, в резултат на тях може да се образуват сраствания, които да водят до притегляне и изместване на матката. Ендометриозата е друго състояние, при което може да се образуват сраствания, които да окажат притегляне на матката.
 
При наличие на туморни процеси, поради това че те са обем-заемащи, може да избутат матката и тя да промени централното си положение. Туморните процеси може да са свързани с органите на половата система, но също и да имат произход от близко разположените органи на други системи.
 
Изместване на матката назад може да е в резултат от пълен пикочен мехур,поради разположението на органите един спрямо друг. 
 

Причини за промяна в наклона на матката спрямо оста на влагалището и маточната шийка

  • Ретроверзио – ъгълът между матката и влагалището е отворен назад
  • Ретрофлексио – ъгълът между матката и маточната шийка е отворен назад
  • Хиперантефлексио – ъгълът между матката и маточната шийка е остър и обърнат напред 
 
Много често обърнат назад ъгъл се получава след раждане, тъй като през бременността се оказва голямо натоварване върху поддържащите структури на матката, в резултат на което те се преразтягат. Тази промяна в положението настъпва скоро след раждането, но матката лесно може да възстанови нормалното си положение.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Променен ъгъл назад между матката и маточната шийка и влагалището може да е и вродено състояние на жената. 
 
Хиперантефлексио е патологично състояние, което най-често се свързва с нарушено развитие на вътрешните полови органи.
 
Промяната в положението на матката в кухината на малкия таз може да е свързана с оплаквания от страна на жената, които не са характерни. Установяване на промяна в положението на матката, може да стане след рутинен гинекологичен преглед и провеждане на ултразвуково изследване. Най-честите оплаквания са свързани с нарушения в месечния цикъл на жената. Периода на менструация може да е съпроводен с болезненост и да има различна продължителност. 
 
Други оплаквания от страна на жената са свързани с болки в кръста и наличие на затруднения свързани със забременяване.