1. Какво е параметрит?

Параметритът е възпаление на околоматочната (параметрална) съединителна тъкан. Тази тъкан се разполага в малкия таз. Ограничена е отпред и отзад от лигамент на матката (т.нар. широка връзка), а отдолу от мускулатурата на малкия таз. Параметралната тъкан комуницира без прегради със съединителната тъкан около пикочния мехур и ректума, което има значение при разпространението на възпалителния процес.

 


2. Каква е причината за параметрит?

Етиологията на заболяването е инфекциозна. Най-честите причинители са стрептококи и стафилококи, комбинирани с патогенна чревна флора. Бактериите проникват при увреда на целостта на маточната шийка или сводовете на влагалището – при разкъсване от раждане, аборт, конизация, биопсия. Възможно е вирулентни бактерии от влагалището да проникнат до параметриума по лимфен път, а понякога дори и до бъбрека и да причинят тежък паранефрит.

 

3. Каква е клиниката на параметрита?

Острият параметрит се проявява със силни болки ниско в корема, разпространяващи се към ректума или бедрото. Температурата е повишена значително. При гинекологичния преглед се установява характерна находка – матката не сe намира на обичайното си място, а е избутана встрани от много плътен и твърд инфилтрат. Палпирането на матката и яйчниците през коремната стена е силно болезнено. Потвърждава се неподвижността им. Ако инфилтратът съдържа трърди и меки участъци, това е белег на нагнояване.

 

По време на възпалителния процес в параметриума се образува течност – ексудат, създаващ благоприятни условия за развитие на бактерилната флора. Ако лечението започне навреме, ексудатът се резорбира и не създава усложнения. При закъсняло лечение обаче той нагноява и фистулизира (образува комуникационен канал) с ректума и/или пикочния мехур. Жената се оплаква от изтичане на урина или фекалии от влагалището. В крайната фаза на възпалението настъпва фиброзиране (уплътняване) на съединителната тъкан, което е причина за скъсяване на връзките на матката и промяна на нормалното и положение в малкия таз – тя е леко придърпана наляво или надясно.

NEWS_MORE_BOX

 

4. Как се поставя диагнозата?

Поставя се въз основа на анамнезата, гинекологичния и ехографски преглед. От лабораторните изследвания се установява повишено ниво на левкоцитите, увеличено ниво на СУЕ, CRP, острофазовите белтъци. Необходимо е параметритът да се отдиференцира от карциномен инфилтрат при рак на маточната шийка, който обаче е безболезнен. Други заболявания, протичащи с подобни оплаквания са: аднексит (възпалението на маточните тръби и яйчниците), тумори в ретроперитонеалното пространство и абсцес на апендикса.

 

През последните години значително зачести гениталната актиномикоза, която симптоматично се проявява като параметрит. Актиномикозата се открива при жени, носили дълго време маточни спирали. Бактерият е анаеробен и за развитието на възпаление са необходими два условия – проникване в субмукозата, вътретъканно в матката, и съчетание с други анаероби. Тези условия са налице при вътрематочен песар.

 

Лечението на параметритът е медикаментозно. Прилагат се двойни или тройни комбинации от антибиотици, потенциращи взаймно действието си. Ако няма ефект, се налага хирургична интервенция – отваряне на коремната кухина, лаваж и дренаж на гнойната колекция.