Яйчниците са малки, овални жлези, разположени от двете страни на матката. Те произвеждат и съхраняват яйцеклетките и произвеждат хормони, които контролират менструалния цикъл и бременността. 

 

По време на овулацията един от яйчниците освобождава яйцеклетка. Ако сперматозоид оплоди тази яйцеклетка, настъпва бременност.


 

Яйчниците продължават да освобождават яйцеклетка всеки менструален цикъл, докато не настъпи менопаузата. По време на менопаузата яйчниците спират да отделят яйцеклетки. 

 

Понякога яйчниците могат да освободят повече от една яйцеклетка (това може да доведе до многоплодна бременност). Всяка жена се ражда с всички яйцеклетки, които някога ще има през живота си.

 

Яйчниците играят основна роля както в менструацията, така и в зачеването. Те произвеждат яйцеклетки, необходими за оплождане и произвеждат хормоните естроген и прогестерон. Яйчникът освобождава яйцеклетка около средата на менструалния цикъл (около 14-ия ден от 28-дневния цикъл) в процес, наречен овулация.

 

Всеки от яйчниците има хиляди яйчникови фоликули. Яйчниковите фоликули са малки торбички в яйчниците, които съдържат незрели яйцеклетки. Всеки месец, между шестия и 14-ия ден от менструалния цикъл, фоликулостимулиращият хормон предизвиква узряване на фоликулите в един от яйчниците. На около 14-ия ден от менструалния цикъл внезапен скок в нивата на лутеинизиращия хормон кара яйчника да освободи яйцеклетка (овулация).

 

Яйцеклетката започва пътуването си през тясна, куха структура, наречена фалопиева тръба, към матката. Тъй като яйцеклетката пътува през фалопиевата тръба, нивото на прогестерона се повишава, което помага да се подготви маточната лигавица за бременност.

 

Яйчниците произвеждат естроген и прогестерон. Тези хормони играят важна роля в репродуктивното развитие и менструацията. Производството на естроген е най-високо през първата половина на менструалния цикъл преди овулацията. Прогестеронът се повишава през втората половина на цикъла, за да подготви матката за оплодена яйцеклетка, ако настъпи зачеване.

 

Празният фоликул, останал в яйчника след овулацията, е известен като жълто тяло. Тази структура освобождава хормоните естроген (в по-ниско количество) и прогестерон (в по-голямо количество). Тези хормони след това подготвят маточната лигавица за евентуална бременност - в случай, че наскоро освободената яйцеклетка бъде оплодена. 

 

В случай, че освободената яйцеклетка не е оплодена, жълтото тяло се разпада, спирайки секрецията на естроген и прогестерон. Сега, когато тези хормони вече не присъстват, лигавицата на матката започва да се разпада и се отделя от тялото чрез менструация. След това отново започва друг цикъл.

 

Ако освободената яйцеклетка е оплодена, жълтото тяло остава функционално и продължава да секретира естроген и прогестерон; Това позволява на ембриона да се имплантира в лигавицата на матката и да образува плацента. Оттук започва да се развива плод.

 

Въпреки дълбоките промени в броя и качеството на фоликулите през третото и четвъртото десетилетие от живота, процесът на стареене на яйчниците остава до голяма степен незабелязан. Събитията, които могат да бъдат доста лесно разпознати, са нередовен цикъла и менопауза. Началото на намаляващата плодовитост и последващата загуба на естествената плодовитост – загубена способност за създаване на жизнеспособна текуща бременност, водеща до раждането на дете – не могат да бъдат пряко разпознати на индивидуална основа.

 

Първият фин клиничен признак за напредък в процеса на репродуктивно стареене е съкращаване на продължителността на менструалния цикъл с 2 или 3 дни. Само когато менструалните цикли станат нередовни, жените обикновено първо забелязват признаците на продължаващото намаляване на броя на фоликулите.

 

Недостатъчната наличност на фоликули води до увеличаване на честотата на удължени цикли или пропуснати периоди и дори продължителни интервали на спиране на цикъла.

 

Референции:

1. Society for Endocrinology. Ovaries (https://www.yourhormones.info/glands/ovaries/).
2. The Pituitary Foundation. Your hormones (https://www.pituitary.org.uk/information/hormones/). 
3. National Cancer Institute. Ovarian follicle (https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/ovarian-follicle) & ovary (https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/ovary).
4. Williams gynecology. Hoffman, Barbara L., Williams, J. Whitridge (John Whitridge), 1866-1931. (2nd ed.). New York: McGraw-Hill Medical.