Защо остеопорозата се свързва с менопаузата?

Съществува пряка връзка между по-ниските нива на естроген по време на пероида преди менопауза и при самата менопауза, и развитието на остеопороза. Ранната менопауза - преди 45-годишна възраст и всякакви продължителни периоди, при които нивата на хормоните са ниски и менструацията липсва или е нередовна, могат да причинят загуба на костна маса.

Какви са симптомите на остеопороза?


Остеопорозата се определя "тиха болест", тъй като първоначално костната загуба настъпва без симптоми. Пациентите може да не знаят, че имат остеопороза, докато костите им не станат толкова засегнати, че внезапно напрежение, удар или падане могат да причинят фрактура на прешлен или дълги кости. Нарушената структура на прешлените в по-напреднал стадий може да се прояви със силна болка в гърба, намаляване на ръста, промяна в позата на гърба и гръбначни деформации.

 

Кои са рисковите фактори за остеопороза?

  • Възраст - след достигане на максимална костна плътност и здравина - обикновено около 30-годишна възраст, костната маса започва естествено постепенно да намалява с възрастта.
  • Пол - жените над 50-годишна възраст имат най-голям риск от развитие на остеопороза. Всъщност при жените рискът от развитие на остеопороза е четири пъти по-висок. По-леките, по-тънки кости и по-дългата продължителност на живота на жените обясняват някои от причините, поради които те са изложени на по-висок риск от развитие на остеопороза.
  • Костна структура и телесно тегло - по-ниското телесно тегло е свързано с по-висок риск от развитие на остеопороза. 
  • Семейна анамнеза - наследствеността е един от най-важните рискови фактори за развитие на остеопороза. При наличие на роднини с признаци и прояви на остеопороза - например фрактура на бедрената кост след леко падане, рискът от развитие на заболяването е по-висок.
  • Предишна анамнеза за фрактура - счупване на кост;
  • Прием на някои лекарства - някои лекарства, като дългосрочната употреба на стероидни противовъзпалителни средства, също може да увеличи риска от развитие на остеопороза.
  • Някои заболявания - включително рак и инсулт, могат да повишат риска от остеопороза.

Как да разберем дали имамe остеопороза?

Здравето на костите може да бъде проследено чрез тестове за костна минерална плътност - BMD или още известни като костни измервания. За целите на изследването се използват рентгенови лъчи, които включват много малки количества радиация за определяне на здравината на костите.

 

Тестът за костна минерална плътност е подходящ при:

  • Жени на възраст 65 и повече години;
  • Жени с множество рискови фактори и семейна анамнеза;
  • Жени в менопауза, които са имали фрактури;

 

Референции:

https://www.webmd.com/menopause/guide/osteoporosis-menopause