Калций

Нуждите от калций обикновено се запълват чрез редовна консумация на млечни продукти и богати на калций минерални води, но калциевите добавки съдържат и различни химически форми на този минерал като карбонат, цитрат или глюконат. Смята се, че те допринасят за поддържане на здравето на костите при условие, че съдържат най-малко 120 mg калций на 100 g, 100 ml или доза. Храните и добавките, осигуряващи най-малко 400 mg калций на порция, се счита, че помагат за намаляване на загубата на костна минерална плътност при жени след менопауза на възраст над 50 години. Благоприятният ефект се постига при дневна консумация на най-малко 1200 mg калций от всякакви източници.

 


Въпреки това, скорошен анализ на няколко проучвания е показал, че приемът на богати на калций хранителни добавки след менопаузата може да има малък или дори отрицателен ефект върху предотвратяването на остеопороза. В допълнение, приемът на калций под формата на добавки може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания. Поради тази причина е по-добре да са увеличи приемът на богати на калций храни, отколкото да се приемат калциеви добавки.

 

Витамин D 

Витамин D, който се среща сравнително рядко в храната, се синтезира основно от кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Неговото действие насърчава усвояването на калция от храносмилателния тракт, стимулира изграждането на костите и намалява тяхното разрушаване, чрез регулиране на нивата на паратироидния хормон.

 

Добавките с витамин D помагат за чревната абсорбция и използване на калций и фосфор, за поддържането на нормални нива на калций в кръвта и за поддържане на здравето на костите, при условие че съдържат най-малко 0,75 микрограма витамин D на 100 g, 100 ml или доза. Храните и добавките, осигуряващи най-малко 15 микрограма витамин D на дневна порция спомагат за намаляване на риска от падания, свързани с постурална нестабилност и мускулна слабост, при мъже и жени на 60 и повече години. Благоприятният ефект се получава чрез ежедневната консумация на 20 микрограма витамин D от всякакви източници.

 

Балансираната диета и слънчевата светлина не са достатъчно ефективни, за да се набави необходимото количество витамин D, особено при хора над 60 години. Поради тази причина е препоръчитилен приемът на добавки с витамин D - между 800 и 1000 IU на ден, особено за хора над 60-годишна възраст. При пациенти с риск от дефицит е подходящо да се извърши кръвен тест за измерване на нивото на 25-OH-витамин D. Кръвната концентрация на 25-OH-витамин D трябва да бъде между 30 и 45 ng/ml. Ако нивото на витамин D в кръвта е под 30 ng/ml, се препоръчва прием на добавки с витамин D, за да се възстанови към нормалните стойности. Когато тази цел бъде постигната, се предписва поддържащо лечение, което да поддържа нивата на витамина в тези референтни стойности.

Витамин К

Диета, богата на витамин К, може да увеличи костната плътност. Добавките с витамин К могат да допринасят за нормалното функциониране на костите, ако съдържат най-малко 11 микрограма витамин К - фитоменадион и менахинон на 100 g, 100 ml или доза.

 

Иприфлавон

Иприфлавонът е синтетично производно на един от соевите изофлавони. Клиничните проучвания показват, че в комбинация с калций, той помага за предотвратяване на остеопороза при жени след менопауза

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/appareil-locomoteur/osteoporose/complements-alimentaires.html