Тематичният цикъл посветен на оралните контрацептиви продължава и тази седмица с последната статия на тази тема. В първата представих видовете противозачатъчни и тяхното действие върху репродуктивната система. Втората имаше за цел да даде повече информация относно приложението им техните терапевтични и профилактивни ползи (за повече информация виж „Орални контрацептиви – що е то?" и „Орални контрацептиви – ползи”). Тази статия ще бъде насочена към вредите, нежеланите странични ефекти на контрацептивитите и техните противопоказания.
 

Нежеланите странични ефекти на оралните контрацептиви обикновено са бързопреходни, в лека форма и не създават дълготраен дискомфорт. В повечето случаи оплакваният отзвучават в рамките на 2-3 месеца от началото на контрацептивния прием. При продължителна изява на неблагоприятен страничен ефект се препоръчва подмяна на хапчето с друго с по-ниско съдържание на естрогена. Друг подход е да се смени гестагенът при комбинираните препарати.

 

Най-често срещаните странични ефекти на оралните контрацептиви са резултат от естрогеновата съставка. Честотата на вредностите при жени, приемащи противозачатъчни, е около 80%. Добрата новина е, че повечето от естрогеновите странични ефекти се купират от гестагеновата съставка.


 

Един от страничните ефекти на естрогените е задръжката на течности поради анаболния им ефект, което може да се изрази с отоци по глезените и наддаване на тегло с около 2-3 кг. Излишната течност се премахва обаче, по време на паузата между първия и втория блистер. Неправилното и необилно кръвотечение, наречено спотинг, също е възможно да се срещне през първия месец от приема на контрацептиви (особено при ултраниски дози на естрогена). То не налага лечение.

 

Венозният тромбемолизъм (запушване на кръвоносен съд) като сериозен страничен ефект на оралните контрацептиви е нашумяла тема. Фактите са следните: при прием на етинилестрадиол в доза от 35 мкгр честота на венозния тромбемболизъм е 2,5 на 10 000 (или около 0,025%). Също така рискът е дозово-зависим, което ознавача, че при ултраниско дозираните препарати, той е още по-нисък. Все пак при жени с варикозни изменения по долните крайници (разширени вени), затлъстяване, данни за пушене, дислипидемия, залежаване, анамнеза за тромбемболични инциденти и преди и след оперативни интервенции правилния подход е препарат с минимална естрогенова компонента или промяна на вида контрацепция.
NEWS_MORE_BOX
 
Ракът на млечната жлеза и връзката с приема на противозачатъчни също е проблем, на който трябва да се обърне внимание. Проучвания показват, че оралните контрацептиви увеличават риска от карцином на гърдата. Този риск обаче бързо намалява и дори изчезва след преустановяване приема на препаратите. Освен това, противозачатъчните се приемат в повечето случаи от жени с активна репродуктивна възраст, а случаите на карцином на млечната жлеза в този период са с ниска честота и обикновено са генетично обусловени.
 
Последният страничен ефект, на който бих искал да наблегна, е възможната липсата на менструация – аменорея - след спирането на приема на оралните контрацептиви. Това се обяснява с недостатъчно активната невро-ендокринна ос ,отговорна за регулацията на менструалния цикъл (виж „Регулация на менструацията – как се получава?”). Аменореята не е алармиращ симптом до 6 месеца след спирането на хапчетата.
 
Други странични ефекти са: гадене, увеличение на апетита, депресия, напрежение в гърдите, напрежение в подбедриците, запек, промяна в настроението, повишена нервна възбудимост, хлоазми при UV-въздействие и други.
 
От представеното се разбира, че изборът на оптималния орален контрацептив е функция от естрогеновия и гестагеновия състав и подбора му спрямо физиологичните дадености на всяка отделна жена; т.е. същността в назначаването на противозачатъчни е индивидуализираният подход.