Оралните контрацептиви представляват един от най-широко използваните методи за предпазване от нежелана бременност. Те са толкова използвани, че в Скандинавските страни повече от 60% от младите жени предпочитат този метод за контрацепция. У нас все повече оралните протипозачатъчни се налагат като средство на избор, като надеждността им се усъвършенства, а употребата им достига до 14%. Затова е важно да знаеш какво представява „хапчето”, защо се прилага, какъв е съставът, но също така и какви могат да бъдат нежеланите ефекти от използването му. Ето повече за видовете орални контрацептиви и начина им да действие...
 
Основният ефект, по който действат противозачатъчните, е, че потискат овулацията (за повече информация виж „Кога овулирам?”). Поради външния прием на полови хормони под формата на хапче се потиска секрецията на хипоталамичните хормони, които имат стимулиращо действие върху половата ендокринна функция. Така чрез влияние върху яйчниковата функция да отделя хормони и възможността за обратна връзка между отделните регулаторни нива цялата невро-ендокринна ос затихва.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Липсата на овулация означава също, че нито един яйчников фоликул не е достигнал до зряла фаза, в която да се намира годна за оплождане яйцеклетка. Третата бариера срещу нежелана бременност, която се подсилва от контрацептивните, е промяна в цервикалната слуз. Тя става гъста и ограничава преминаването на сперматозоидите в женския полов тракт, а също и на инфекциозни причинители, което обяснява защо честота на възпалителните заболявания на матката и маточните тръби е по-ниска при жени, използващи орални контрацептиви.
 
Противозачатъчните оказват своето влияние и на нивото на функционалния слой на маточната лигавица – ендометриум. Поради липсата на хормонална стимулация кръвоносната система не пролиферира (разраства), а жлезистите клетки намаляват складирането на гликоген, който е основният им хранителен източник. Така ендометриумът изтънява, става негоден за поддържане на евентуален имплантиран концептус, но също така и намалява менструалната кръвозагуба. 
 
Съвременните орални контрацептиви не се различават съществено по отношение на своя контрацептивен потенциал, но се различават по състава си. Основният полусинтетичен естроген, който се използва, е етинилестрадиолът (ЕЕ) и в зависимост от количеството на естрогените, хапчетата се разделят на: високодозирани (35-50микрограма ЕЕ), нискодозирани – до 35 микрограма, свръхнискогозирани – 20 мкгр ЕЕ и ултранискодозирани с концентрация на етинилестрадиола до 15 микрограма. 
 
Някои орални контрацептиви съдържат гестагени, които са различни и обикновено те определят разликата между отделните препарата, предлагащи се на пазара. Например ципротеронът и диеногестът имат много добре изразено антиандрогенно действие, което означава, че намаляват нежеланото окосмяване, изглаждат кожата и я правят по-малко мазна. 
 
Така в зависимост от количеството на естрогени и гестагени противозачатъчните се разделят на: 
 
1. Комбинирани орални контрацептиви:
  • a. Монофазни: естроген – гестаген в еднаква доза във всички таблетки за месеца;
  • b. Двуфазни: дозата на естрогена е еднавка във всички хапчета. Хапчетата са разделени цветово на 11 таблетки с ниско количество на гестагена и следващи  10 таблетки с по-високо;
  • c. Трифазни: три вида таблетки с различен цвят, с повишаващи се дози на гестагена в трите фази. Тези препарати добре имитират естествената флуктуация на женските полови хормони по време на менструалния цикъл;

 

2. Секвенционални орални контрацептиви: най-пълно имитират нормалния цикъл и съдържат 6 таблетки само естроген с последващи 15 таблетки естроген и гестаген. 

  • Препаратите за спешна контрацепция ще бъдат представени отделно, така че, ако си заинтересована, следи статиите в Puls.bg, a противозачатъчните, съдържащи само гестагени, не преставляват нашето внимание, защото няма препарати в България, регистрирани от тази група. 
 
Орални контрацептиви според количеството на естрогена:
 
Високодозирани (ЕЕ над 35 мкгр) Gravistat 125, Non Ovlon, Tristiton, Anteovin, Tri-Regol, Triquilar
Нискодозирани (ЕЕ – 30-35 мкгр) Regulon, Diane 35, Microgynon, Marvelon, Jeanine, Cilest, Femoden, Trinovum, Rigevidon

Свръхнискодозирани (ЕЕ – 20 мкгр)
Novynette, Mercilon, Logest
Ултранискодозирани (ЕЕ – 15 мкгр) Mirelle
 
 
Орални контрацептиви според вида на гестагена:
 
Levonorgestrel Gravistat 125, Aneovin, Microgynon, Rigevidon, Tri-Regol, Trisiston, Triquilar
Gestoden Femoden, Mirelle, Logest
Noraethisteron acetate Trinovum, Non Ovlon
Norgestimate Cilest
Cyproteron acetate Diane 35
Dienogest Jeanine
Desogestrel Marvelon, Novynette, Regulon, Mercilon
 
 
Видове комбинирани орални контрацептиви според разпределението на естроген и гестаген:
 

Монофазни орални контрацептиви
Gravistat 125, Logest, Marvelon, Regulon, Novynette, Diance 35, Mercilon, Microgynon, Rigevidon, Femoden, Cilest, Jeanine, Mirelle, Non Ovlon
Двуфазни орални контрацептиви Anteovin
Трифазни орални контрацептиви Tristiton, Tri-Regol, Trinovum, Triquilar