Пролактинът е хормон, който е отговорен за лактацията, развитието на определена гръдна тъкан и производството на кърма. По-високите от нормалните нива на пролактин в кръвта могат да причинят определени симптоми, като нередовен цикъл, безплодие и еректилна дисфункция.

 

Пролактинът (известен също като лактотропин) е хормон, който е отговорен за лактацията, развитието на определена гръдната тъкан и допринася за стотици други телесни процеси. Нивата на пролактин обикновено са ниски при мъжете, както и при жени, които не кърмят и не са бременни. 


 

По-голяма част от пролактина се произвежда от хипофизната жлеза. Тя произвежда и освобождава хормона.

Хипофизата е малка жлеза с размер на грахово зърно, разположена в основата на мозъка под хипоталамуса. 

 

Допаминът (мозъчен химикал) и естрогенът контролират производството на пролактин и освобождаването му от хипофизната жлеза.

 

Централна нервна система, имунната система, матката и млечните жлези също са способни да произвеждат пролактин. Следните фактори могат да допринесат за производството на пролактин в тези тъкани:

 • Стимулация на зърната.
 • Упражнение.
 • Стрес.

Пролактинът допринася за стотици телесни функции, но двете основни от тях са:

 • Развитието на млечните жлези в тъканите на гърдата и производството на кърма.
 • Кърмене.

По време на бременност хормоните пролактин, естроген и прогестерон стимулират развитието на гръдната тъкан и производството на кърма.

 

Пролактинът насърчава растежа на определен тип гръдна тъкан, наречена млечни алвеоли, които са компонентите на млечната жлеза, където се произвежда кърмата. 

 

Пролактинът също така стимулира алвеоларните клетки на гърдата да създават млечни компоненти, включително:

 • Лактоза (въглехидратната съставка на кърмата).
 • Казеин (протеиновият компонент).
 • Липиди (компоненти, които осигуряват енергия, незаменими мастни киселини и холестерол).

След раждането нивата на прогестерон спадат, което увеличава броя на рецепторите за пролактин в алвеоларните клетки на млечната жлеза. Това позволява секреция на мляко през зърното.

 

След раждането нивата на пролактин не остават постоянно повишени. Нивата на пролактин скачат само по време на периоди на стимулация на зърната чрез сукане от бебето. Докато бебето продължава да суче, нивата на пролактин остават повишени. 

 

По време на периоди, в които жената не кърми, нивата на пролактин намаляват и съответно производството на кърма също намалява. 

 

Диапазоните на нормалните стойности за нивата на пролактин може леко да варират в различните лаборатории. Като цяло те могат да бъдат:

 • При мъже по-малко от 20 ng/mL (нанограма на милилитър).
 • При жени, които не са бременни или е кърмят: по-малко от 25 ng/mL.
 • За жени, които са бременни или кърмят: 80 до 400 ng/mL.

Какво причинява необичайно ниски нива на пролактин?

Нивата на пролактин обикновено са ниски, освен ако жената не е бременна или не кърми, така че единственият признак за по-ниски от нормалните нива на пролактин е липсата на производство на кърма след раждането.

 

В тези случаи често причината е хипопитуитаризмът. Хипопитуитаризмът е рядко състояние, при което има липса (дефицит) на един, няколко или всички хормони, произвеждани от хипофизната жлеза. Обикновено се причинява от необичаен натиск върху хипофизната жлеза или увреждане на самата жлеза.

 

Референции:

1.  Al-Chalabi M, Bass AN, Alsalman I. Physiology, Prolactin. StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2021. 
2. MedlinePlus. Prolactin Blood Test. 
3. MedlinePlus. Prolactin Levels. 
4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Prolactinoma.