Ниският естроген е нормална част от стареенето, но ниските нива в по-млада възраст могат да бъдат свързани с атипично сексуално развитие. 

 

Естрогенът е важен хормон, който стимулира сексуалното развитие и помага за поддържането на репродуктивната система. Той играе съществена роля и в други системи на тялото. 


 

Нивата на естроген се покачват и спадат през целия живот, често в синхрон с други хормони, които контролират важни процеси в тялото, като менструалния цикъл. Постоянно променящите се върхове и спадове, свързани с нивата на естроген, са нормални.

 

Наличието на нива на естроген, които са постоянно ниски, е различно. Постоянно ниският естроген може да означава, че жената преминава през естествена промяна, като менопаузата. Понякога ниският естроген е признак на състояние, което забавя сексуалното развитие, което може да затрудни забременяването.

 

Телата на всеки произвеждат естроген, но най-често засегнати от вариращите му нива са жените.

 

Ниски стойности на естроген се наблюдават при:

  • Менопауза или постменопауза. Яйчниците произвеждат по-голямата част от естрогена през репродуктивните години. По време на менопаузата и постменопаузата, менструалният цикъл спира и яйчниците вече не произвеждат естроген. Вместо това, мастните клетки започват да произвеждат по-голямата част от естрогена в организма. Менопаузата официално започва, когато жената съобщава за липса на менструално кървене от дванадесет последователни месеца. Постменопаузата е периодът, който следва.
  • Отстраняване на яйчниците. Организмът ще произвежда само малки количества естроген, ако яйчниците са отстранени като част от лечението на състояние (например по време на операция за лечение на рак). По същия начин, лъчева терапия може да нарани яйчниците, така че те произвеждат малки количества естроген.

Как ниският естроген засяга женския организъм?

Ниският естроген може да повлияе на тялото по различни начини, в зависимост от това в кой етап от сексуалното си развитие се намира жената. Може да забави пубертета, да забави или предотврати сексуалното развитие.

 

Появява се в перименопаузата и менопаузата, често води до болезнен полов акт, по-ниско сексуално желание и горещи вълни.

 

Симптомите, свързани с ниския естроген в репродуктивните години, се припокриват с общите симптоми, свързани с менопаузата и постменопаузата. Те ще зависят от това, което причинява ниските нива на естроген.

 

Най-честата причина за нисък естроген е възрастта. Естествено е нивата на естроген да падат с напредване на възрастта. Ниските нива, които не са свързани с менопаузата, могат да бъдат признак на състояние.

  • Нивата на естроген намаляват по време на менопаузата. В този момент основната форма на естроген в тялото преминава от естрадиол (произвеждан предимно в яйчниците) към естрон (произвеждан предимно в телесните м азнини).
  • Хранителните разстройства като анорексия и булимия могат да лишат тялото от хранителните вещества, от които се нуждае, за да поддържа балансирани нивата на хормоните.
  • Синдромът на Търнър и синдромът на чупливата Х хромозома са причина за ниски стойности на естроген.
  • Автоимунните заболявания, които атакуват яйчниците, могат да им попречат да произвеждат достатъчно естроген.
  • Първична яйчникова недостатъчност, известна още като преждевременна менопауза. При това състояние яйчниците спират да произвеждат яйцеклетки преди 40-годишна възраст.
  • Лечението на рак, като лъчетерапия и химиотерапия, може да увреди яйчниците. Нараняването може да попречи на яйчниците да секретират нормални нива на естроген. Отстраняването на единия или двата яйчника (оофоректомия) като част от лечението също може да доведе до ниски стойности на естроген.

 

Референции:

1. Collins BC, Laakkonen EK, Lowe DA. Aging of the musculoskeletal system: How the loss of estrogen impacts muscle strength. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30930293/) Bone. 2019
2. Franco OH, Chowdhury R, Troup J, et al. Use of plant-based therapies and menopausal symptoms: a systematic review and meta-analysis. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27327802/) JAMA. 
3. Harper-Harrison G, Shanahan MM. Hormone replacement therapy. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493191/) [Updated 2021 Jun 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing