Естрогените са познати като женски полови хормони. Подобно на тестостерона при жените, малко естрогени се отдеят и от мъжкото тяло. Обикновено свързване естрогените с женската хубост и сексуалност, в определен период от живота ни с менструалния цикъл и репродуктивните ни способности. Тези хормони обаче имат отношение върху цялостното здравословно състояние – от здравето на костите до емоционалното ни равновесие. 

 

В най-голямо количество естрогените се синтезират от яйчниците. Когато нивото им е ниско, то най-вероятно е и първо се гледа дали няма проблем с яйчниковата функция. Нормално е естрогенът да намалява с възрастта, тъй като функцията на яйчниците замира към менопаузата. 


 

Първите индикации за промени в тази насока не са видими, те започват няколко години преди въпросния критичен период.

 

Естрогените могат да паднат и заради преждевременно изчерпан яйчников резерв. За такъв се говори, когато признаци на менопаузата се наблюдават около 35-годишна възраст и по-рано. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Сред причините за ниските естрогенови нива могат да бъдат: дисфункция на щитовидната жлеза, свръхнормено тегло, прекалено натоварващ физически режим, хипофункция на хипофизата, синдром на Търнър, химиотерапия.

 

Как се проявява дефицитът на естрогени в тялото?

От естрогените зависи случванео на овулацията. Когато те са под норма, това се отразява на менструалния цикъл. Жената отчита нередовна менструация. Това засяга репродуктивните способности. 

 

Наличието на естроген е важно за производството на естестен вагинален лубрикант. Една от причините за вагинална сухота са ниските естрогени. Възможни е сексът да е свързан с болкови усещания заради това. 


Топлите вълни през менопаузата се случват също заради спадналите нива на естрогени. Ако се появят по-рано в живота, е добре да се има едно на ум и се проверят стойностите им. 

 

При спад в естрогените жената е много по-податлива на уринарни инфекции. Една от най-неприятните последици на естрогеновия спад е влошаване на костното здраве. Не случайно, жените след менопаузата са в риск от загуба на костна плътност, остеопороза и фрактури вследствие на нея.

 

Естрогенът е силно обвързан с емоционалното ни състояние и продукцията на серотонин в мозъка. Последният е виновник за хубавото настроение. Нестабилото емоционално състояние може да се дължи и на тази връзка. Депресията също.

 

Тези полови хормони са обвързани с теглото при жените. В перименопаузата и менопаузата ниските му стойности са виновни и за наддаването на тегло. Това се изразява с натрупване на мастни депа, особено пояс около талията, ханша, бедрата. Според последните изследвания ниският естроген на средна възраст е виновник за натрупване на масти в коремната област.

 

Единственият начин да се избегне този ефект при и след менопаузални жени е да се подобри физическата активност и се поддържа здравословен режим на хранене.