Повечето жени имат самочувствието, че са доста добре запознати с менструацията и всички подробности около нея, но да си признаем – това невинаги е така. 
 
За съжаление, все още се наблюдава някакъв вид стигма по отношение на темата за месечния цикъл при жените и изследванията в тази област не са широко разгласявани.
 
В действителност обаче има какво още да се научи за това и то никак не е малко. Това би било от огромна полза на половината от населението на света (жените), тъй като ще им даде по-адекватен и сигурен поглед върху репродукцията, устойчивостта на организма и женското здраве – безспорно, изключително важни неща, нали?
 
Във видеото, което ви представяме този път, Ана Родшилд отговаря на няколко въпроса за месечния цикъл, които обикновено не се обсъждат, тъй като са определяни като „срамни“ или дори „гнусни“.
 
Менструацията всъщност е изключително сложен процес и е важно да сме наясно какво се случва с тялото ни.

От какво се състои менструалната кръв?

NEWS_MORE_BOX
 
 
Важно е да се знае, че това не е просто чиста кръв. Тя съдържа клетки, които са се отделили от лигавицата на матката, имунни клетки и вагинални секрети, примесени с кръв. В допълнение към това, менструалната кръв може да съдържа стотици уникални протеини, които не се срещат никъде другаде в тялото и, които могат да дадат информация за цялостното ни здравословно състояние. 

Менструация и перисталтика – имат ли връзка?

Влияе ли месечният цикъл на други телесни функции, като работата на червата? По време на менструация, химикали, известни като простагландини, предизвикват свиване на матката, но понякога някои от тези простагландини си проправят път към червата, където се случва същото. 
 
Друг химикал – прогестеронът пък може да има основна заслуга, когато се появи запек. По време на цикъл обаче неговите нива са по-ниски, което означава, че изхождането се улеснява. 
 
Вижте още във видеото, подготвено от колегите от Medical Daily: