Отдавна е известно, че жените с нередовен менструален цикъл са изложени на повишен риск от диабет или сърдечни заболявания.

 

Ново проучване, публикувано в сп. The Endocrine Society е показало, че те също са изложени на риск от развитие на неалкохолно омазняване на черния дроб.


 

Неалкохолното омазняване на черния дроб е на път да се превърне в основен проблем за общественото здраве поради късна диагноза.

 

Смята се, че 25% от населението може да е засегнато от това заболяване, но повечето случаи не са диагностицирани.

 

Това заболяване може да бъде предотвратено първоначално с подходящ начин на живот, но ако прогресира, може да доведе до цироза или рак на черния дроб.

 

Навременното лечение е от ключово значение, но ранното диагностициране не е лесно, тъй като не се проявява със симптоми и рутинните тестове не го откриват лесно.

 

Фактът, че жените с нередовна менструация са по-склонни да имат чернодробни нарушения е сигнал за установяване на превантивни мерки в тази рискова група.

 

Физическата активност и диетата са най-добрата стратегия за лечение на състоянието, тъй като няма специфични лекарства, одобрени за мастен черен дроб.

 

Каква е връзката между нередовната менструация и мастния черен дроб?

Това проучване е първото, което открива връзка между дългите или нередовни менструални цикли и неалкохолното омазняване на черния дроб.

 

Тази връзка не се обяснява със затлъстяването, поясняват учените.

 

Изследването се е провело с участието на 72 092 жени на възраст под 40 години.

 

В началото на изследването около 28% от участничките са имали дълги или нередовни менструални цикли, а 7% са имали неалкохолно омазняване на черния дроб.

 

Изследователите са проследили участничките четири години по-късно и са открили нови случаи на мастен черен дроб при почти 9% от жените.

 

Чрез задълбочен анализ на случаите те са стигнали до заключението, че има връзка между дългите или нередовни менструални цикли при млади жени и повишения риск от мастен черен дроб.

 

Рискови фактори за мастен черен дроб

Неалкохолното омазняване на черния дроб се появява, когато в черния дроб се отлагат необичайно големи количества мазнини, което може да доведе до възпалителни процеси.

 

Ако не се лекува, състоянието може да доведе до цироза и рак на черния дроб.

 

Освен това увеличава риска от сърдечни заболявания.

 

Факторите, които повишават риска от мастен черен дроб са добре известни:

  • Диабет тип 2;
  • Преддиабет - нарушен глюкозен толеранс;
  • Затлъстяване;
  • Висок холестерол;
  • Високи триглицериди;
  • Високо кръвно налягане

Това ново проучване предполага, че нередовните менструални цикли също са друг рисков фактор, който трябва да се вземе предвид.

Ролята на естрогените

Проучването не се задълбочава в механизма, свързващ нередовните менструални цикли с мастния черен дроб, но авторите предполагат, че нивата на естроген могат да обяснят връзката.

 

Предишни проучвания показват, че ниските нива на естрадиол са свързани с повишен риск от мастен черен дроб.

 

Установено е също, че заместителната терапия с естроген успокоява това чернодробно заболяване.

 

Редовните менструални цикли благоприятстват оптималните нива на естроген.

 

Естрогените ограничават възпалението, оксидативния стрес и инсулиновата резистентност, което също би обяснило защо намаляват риска от мастен черен дроб.

 

Въпреки това, когато менструацията е нередовна, нивото на естроген не е оптимално.

Промени в начина на живот

Американската сърдечна асоциация пояснява, че мастният черен дроб може да бъде предотвратен чрез поддържане на здравословно телесно тегло, редовни упражнения, спазване на здравословна диета, контролиране на заболявания като диабет тип 2 и намаляване на високите нива на триглицеридите в кръвта.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/regla-menstruacion-irregular-riesgo-enfermedad-higado_7146?utm_source=instagram-stories&utm_medium=social&utm_campaign=trafico

https://academic.oup.com/jcem/advance-article-abstract/doi/10.1210/clinem/dgac068/6539695?redirectedFrom=fulltext