Нередовният менструален цикъл невинаги е признак на проблем, но е добра идея да посетите лекар, за да се открие причината за него.

 

Какво представлява нередовната менструация?


Нередовната менструация е оплакване при жените, свързано с подраняване, закъсняване или пълна липса на менструален цикъл.

 

Физиологично менструалният цикъл има продължителност между 21 и 35 дни при различните жени, обичайно в повечето случаи е 28 дни. Менструалното кървене продължава средно от четири до седем дни.

 

След пубертета много жени развиват редовен цикъл с продължителност между периодите около 28 дни. Но не е необичайно всеки път да варира с няколко дни.

 

Редица фактори могат да бъдат причина за нередовна менструация. Повечето са свързани с производството на хормони. Двата хормона, които оказват влияние върху менструалния цикъл са естроген и прогестерон. Тези хормони регулират месечния цикъл.

 

Проблемната нередовна менструация може да се прояви под различна форма:

  • Менструален цикъл, който продължава под 21 или над 35 дни;
  • Продължително и обилно менструално кървене;
  • Аменорея (липса на менструация повече от 90 дни);
  • Олигоменорея(менструация, настъпваща през по-голям интервал от време);
  • Дисменорея (болезнена менструация);
  • Нередовното менструално кървене може да се прояви като кървене между две менструации

 

Промените в жизнения цикъл, които влияят на хормоналния баланс, включват пубертета, менопаузата, бременността, раждането и кърменето.

 

По време на пубертета тялото претърпява големи промени. Може да отнеме няколко години докато естрогенът и прогестернът достигнат баланс, а нередовните менструални периоди са често срещани по това време.

 

Преди настъпване на менопауза жените често съобщават за нередовна и обилна менструация. Периодът на менопауза варира различно при всички жени. За менопауза говорим, когато са изминали 12 месеца от последната редовна менструация.

 

Използването на перорални контрацептиви може да бъде друга причина за нередовна менструация.

 

Нередовната менструация понякога може да подсказва наличие на здравословен проблем, а в някои случаи този проблем може да доведе до допълнителни усложнения като например проблеми с плодовитостта.

 

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, при което в яйчниците се развиват редица малки, пълни с течност торбички, известни като кисти.

 

Жените, страдащи от синдрома на поликистозните яйчници не овулират и не отделят яйцеклетка всеки месец.

 

Симптомите включват нередовен цикъл или липса на такъв, акне и прекомерно окосмяване.

 

Синдромът на поликистозните яйчници засяга между 10% и 20% от жените в репродуктивна възраст.

 

Ракът на шийката на матката или ракът на матката могат в редки случаи да бъдат причина за кървене между менструациите или по време на полов акт.

 

Друга причина за нарушения в менструалцният цикъл може да бъде ендометриозата. Това е състояние, при което ендрометриални клетки растат извън матката. С други думи, лигавицата от вътрешната страна на матката се намира извън нея.

 

Ектопичната ендометриална тъкан не е злокачествена. Заболяването може да протече безсимптомно, но също така може да се прояви с болезнено кървене и да доведе до други проблеми.

 

Ако отделената кръв попадне в околните тъкани, тя може да ги увреди, причинявайки силна болка, нередовно менструално кървене и дори фертилитет.

 

Поддържането на здравословен начин на живот може да помогне за намаляване на риска от някои причини, водещи до нередовна менструация. Това включва редовни физически упражнения за поддържане на здравословно тегло, намаляване на стреса и здравословна диета.

 

Смята се, че някои билки като роза, корен от женско биле и куркума помогат, но изследванията не потвърждават тяхната ефективност и те могат да имат неблагоприятен ефект.

 

Библиография:

Irregular periods - NHS (www.nhs.uk)