Нераковите образувания на яйчниците включват кисти (главно функционални) и доброкачествени тумори.

 

Повечето неракови кисти и тумори не причиняват никакви симптоми, но някои причиняват болка или усещане за тежест в таза.


 

Кистите на яйчниците са пълни с течност торбички, които се образуват в или върху яйчника. Такива кисти са сравнително чести. 

 

Повечето са неракови (доброкачествени) образувания и изчезват сами. Раковите кисти са по-склонни да се появят при жени над 40-годишна възраст.

 

Функционалните кисти се образуват от пълните с течност кухини (фоликули) в яйчниците. Всеки фоликул съдържа една яйцеклетка . Обикновено по време на всеки менструален цикъл един фоликул освобождава една яйцеклетка и фоликулът изчезва след освобождаването на яйцеклетката. Въпреки това, ако яйцеклетката не се освободи, фоликулът може да продължи да се увеличава, образувайки по-голяма киста.

 

Около една трета от жените с менструация имат кисти. Функционалните кисти рядко се развиват след менопаузата.

 

Функционалните кисти могат да бъдат два вида:

  • Фоликуларни кисти. Тези кисти се образуват, когато яйцеклетката се развива във фоликула.
  • Кисти на жълтото тяло. Тези кисти се развиват от структурата, която се образува след разкъсването на фоликула и освобождаването на яйцеклетката. Тази структура се нарича жълто тяло. Кистите на жълтото тяло могат да кървят, което води до руптура на яйчника. Ако кистата се спука, течностите изтичат в коремната кухина и може да се изяви със силна болка.

Повечето функционални кисти са по-малки по размер. Функционалните кисти обикновено изчезват сами.

 

Доброкачествените образувания на яйчниците обикновено растат бавно и рядко стават злокачествени. Най-често срещаните включват:

  • Доброкачествени кистозни тератоми (дермоидни кисти). Тези тумори обикновено се развиват от трите слоя на зародишни клетки. Всички органи се образуват от тези тъкани. По този начин тератомите могат да съдържат тъкани от други структури, като нерви, жлези,коса, кожа.
  • Фиброми. Тези образувания са твърди маси, съставени от съединителна тъкан. Фибромите са бавно растящи и обикновено са с размер около 7 сантиметра в диаметър. Обикновено засягат само единия яйчник.
  • Цистаденоми. Тези пълни с течност кисти се развиват от повърхността на яйчника и съдържат малко тъкан от жлези в яйчниците.

Повечето функционални кисти и неракови тумори на яйчниците не причиняват никакви симптоми. Понякога засегнатите жени съобщават за тъпа болка в тазовата област или болка по време на полов акт.

 

Някои кисти произвеждат хормони, които влияят на менструалния цикъл. В резултат на това менструацията може да бъде нередовна или по-тежка от нормалното. Между менструациите може да се появи зацапване. При жени след менопауза такива кисти могат да причинят вагинално кървене.

 

Ако кистите на жълтото тяло кървят, те могат да причинят болка или чувствителност в областта на таза.

 

Понякога се появява внезапна, силна коремна болка, тъй като голяма киста или маса причиняват усукване на яйчника  (аднексална торзия).

 

Натрупването на течност в корема (асцит) може да възникне при фиброми и рак на яйчниците. Асцитът може да причини усещане за натиск или тежест в корема.

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/miscellaneous-gynecologic-abnormalities/noncancerous-ovarian-growths