Сексуалността е важен елемент от живота на съвременната жена. Тя е съвкупност от сексуално желание и сексуален отговор. Външните фактори, като интерес и привличане към мъжкия пол, емоционално състояние определят сексуалното желание. Отговорът е последователност от възбуда, плато, оргазъм и резолюция. Нарушенията, които са свързани със сексуалността може да засегнат всеки един елемент формиращ сексуалността.
 
Развитието на сексуалността е дълъг процес и се определя от редица фактори. През периода на ранно детство основен елемент е опознаването на собственото тяло. Достигайки до пубертета – период на бурно развитие на вторичните полови отгани под действието на половите хормони започва да се формира и интересът към противоположния пол. Семейната среда на възпитание и родителския подход при разговори на тема „секс” са важни при формиране на възприемането му.
 
Жените са най-сексуално активни между 30 – 40 годишна възраст. С достигане до пременопаузалния период постепенно това намалява. Друг важен фактор, който оказва съществено влияние върху сексуалността е здравословното състояние. При тежки и хронични заболявания тя е значително намалена. Интересен факт е, че при пациенти с туберколоза сексуалността е повишена.
 
Бременността е период, свързан със значителни промени с женската емоционалност и психика. Това определено оказва въздействие и върху сексуалното желание на жената. При голяма част то е намалено.
 
Сексуалните нарушения може да са резултат от емоционални промени или физиологични нарушения.
 
1.Намалено либидо – по този начин се означава намаленото сексуално желание. Този проблем се среща значително по-често при жени в зряла възраст. През периода на бременност и менопауза това е естествено и често сексуално нарушение.
 
Намаленото желание за сексуален контакт е водеща характеристика на това състояние. В резултат на това сексуалната стимулация не оказва въздействие върху жената. Женското либидо е пряко свързано с емоционалното състояние – преумората и стресът водят до поттискането му. За да се помогне за възстановяване на сексуалното желание е необходимо да се установи причината за възникване на това нарушение. При млади жени може да е свързано със сексуални травми през периода на детсво и пубертет или погрешно предаден модел в семейната среда. 
 
NEWS_MORE_BOX
2. Липса на оргазъм – при много малък процент от жените 5 – 10% съществува истинска липса на оргазъм. Обикновено сексуалното желание е запазено, но двете нарушения може да се развият и едновременно. Нарушено достигане до кулминацията на сексуалния акт се наблюдава най-често при по-млади жени, които са започнали скоро да водят полов живот.
 
3. Диспареуния – това е болезненост по време на полов акт. Дискомфортът и болката може да са свързани с различни причини като наличие на възпалително заболяване на половите органи на жената или намалена лубрикация през фазата на възбуда. Много често това оплакване е при жени след раждане по естествен път. При наличие на разкъсвания, които налагат зашиване е необходим по-дълъг период на възстановяване с оглед намаляване на болезнеността по време на полов контакт.
 
4.Нимфомания – при това сексуално нарушение се наблюдава повишено сексуално желание. Много често жените имат липса на оргазъм, но имат натрапчиви мисли за осъществяване на полов контакт.
 
Наличието на сексуални нарушения води до влошаване на начина на живот и оказва влияние във взаимоотношението между партньорите. Освен акушер-гинеколозите при лечението на тези нарушения жените се съветват да се консултират и с психолог. Необходимостта от този тип консултация е факта, че голяма част от нарушенията са свързани с проблеми в психо-емоционалното състояние на жената.