Менорагията е менструално кървене, което продължава повече от 7 дни. Как да разберете дали имате обилно кървене? Ако трябва да смените тампона или превръзката след по-малко от 2 часа или отделяте съсиреци с размер на една четвърт длан или повече, това е силно кървене.

 

Нелекуваното тежко или продължително кървене може да наруши нормално протичащите процеси в организма и да доведе до развитие на анемия. Анемията е често срещан проблем с кръвта, който се характеризира с умора при минимални физически усилия, сърцебиене, задух и обща отпадналост. Проблем с кървенето от своя страна може да доведе до други здравословни проблеми. 


 

Възможните причини попадат в следните три области:

 • Проблеми, свързани с матката:
  • Образувания или тумори на матката, които не са злокачествени, маточни фиброиди или полипи;
  • Рак на матката или шийката на матката;
  • Някои видове контрацептиви - например вътрематочни песари;
  • Проблеми, свързани с бременността, като спонтанен аборт или извънматочна бременност, могат да причинят необичайно кървене. 
 • Проблеми, свързани с хормоналните нива

При нормален менструален цикъл балансът между хормоните естроген и прогестерон регулира натрупването на лигавицата на матката (ендометриума), която се отделя по време на менструация. Ако възникне хормонален дисбаланс, ендометриумът се развива в излишък и в крайна сметка се отделя чрез обилно менструално кървене.

 

Редица състояния могат да причинят хормонален дисбаланс, включително синдром на поликистозни яйчници, затлъстяване, инсулинова резистентност и проблеми с щитовидната жлеза.

 • Други заболявания или разстройства на кръвосъсирването
  • Нарушения, свързани с кървене, като болест на фон Вилебранд или нарушение на тромбоцитната функция;
  • Нарушения, несвързани с кървене, като заболяване на черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза, тазова възпалителна болест и рак.

В допълнение, някои лекарства, като аспирин, могат да причинят обилно кървене по време на менструация. 

 

Рисковите фактори варират в зависимост от възрастта и дали има други придружаващи медицински състояния, които могат да обяснят менорагията. При нормален цикъл освобождаването на яйцеклетка от яйчниците стимулира производството на прогестерон в тялото, женският хормон, който е най-отговорен за поддържането на менструацията редовна. 

 

Когато не се освободи яйцеклетка, недостатъчният прогестерон може да причини тежко менструално кървене.

 

Менорагията при подрастващите момичета обикновено се дължи на ановулация. Момичетата в юношеска възраст са особено предразположени към ановулаторни цикли през първата година след първата им менструация.

 

Менорагията при по-възрастните жени в репродуктивна възраст обикновено се дължи на патология на матката, включително фиброиди, полипи и аденомиоза. Въпреки това, други проблеми, като рак на матката, нарушения на кръвосъсирването, странични ефекти от лекарства и чернодробно или бъбречно заболяване могат да бъдат фактори, които допринасят.

 

Специфичното лечение на менорагията се основава на редица фактори и може да бъде медикаментозно или хирургично.

 

Медикаментозната терапия за менорагия може да включва прием на нестероидни противовъзпалителни средства (като ибупрофен). Те имат допълнителна полза от облекчаване на болезнени менструални спазми (дисменорея).

 • Орални контрацептиви. Освен че осигуряват контрол на раждаемостта, оралните контрацептиви могат да помогнат за регулиране на менструалния цикъл и да намалят епизодите на прекомерно или продължително менструално кървене.
 • Орален прогестерон. Хормонът прогестерон може да помогне за коригиране на хормоналния дисбаланс и намаляване на менорагията.
 • Хормонални вътрематочни песари. Това вътрематочно устройство освобождава вид прогестин, наречен левоноргестрел, който изтънява лигавицата на матката и намалява менструалния кръвен поток и спазми.

Към хирургично лечение се пристъпва, ако медикаментозното не даде желания резултат. То включва дилатация и кюретаж, емболизация на маточна артерия, миомектомия или ендометриална аблация.

 

Референции:

Menstruation: Heavy Bleeding (Menorrhagia). PreventDisease.com